Home

Героїновий шик: виникнення тенденції на наркотики


мтеріал підготувала Груднєва Катерина


Сильна худорба, запалі щоки, бліда шкіра, анорексична виснаженість, втомлені очі, розпатлане волосся і пом'ятий одяг - ознаки багатьом відомого "героїнового шику". Початок моди на героїновий шик приписують на 1990-ті роки, коли тематика героїну та його вживання стала популярною серед масових культур. Про те, хто став іконою цього напряму та чому закінчилася ця славнозвісна ера читайте у цьому матеріалі!

  

На переорієнтацію моди з ідеальної та шаблонної краси 1980-х років на реальне відображення життя молодого покоління 1990-х вплинули роботи фотографа Корінн Дей, в об'єктив якої потрапила майбутня ікона героїнового шику Кейт Мосс. Фото, на яких модель позувала в напівоголеному вигляді і з цигаркою в руках, будучи підлітком, з'явилася на обкладинці The Face. У результаті, Кейт Мосс і Корінн Дей звинуватили в пропаганді педофілії та анорексії.

 

Через деякий час тенденцію на героїновий шик підхопив і американський кутюр'є Кельвін Кляйн, ввівши в моду худорлявих моделей, тим самим підтримуючи популяризацію хворобливої блідості, втомлених очей, запалих щік і втомленого вигляду. Саме йому належать перші рекламні плакати із зображенням напівоголених моделей з baby-фейсом, із-за яких модний дім Кляйн зазнав звинувачень у педофілії та аморальності.


Незважаючи на звинувачення, Кельвін Кляйн зробив Кейт Мосс обличчям своєї компанії. Після чого Кейт серйозно підсіла на наркотики, привівши своє тіло у виснажений стан, завдяки чому перетворилася на еталон героїнового шику на багато років вперед.

Сильна залежність стала на заваді для процвітання її кар’єри в індустрії моди, тож Кейт була змушена пройти реабілітацію в клініці, після чого знову повернулася до звичної та улюбленої для неї справи.

 

Спад тенденції на героїновий шик розпочався після смерті 20-річного італійського фотографа Давіде Сорренті, який внаслідок тривалої роботи з моделями цього напряму моди й сам почав вживати наркотики. У 1997 році він помер через проблеми з нирками, які, найімовірніше, були спричинені через надмірне вживання психотропних речовин.

 

Зовсім скоро фото, що прославляють героїнову залежність, на обкладинках глянцевих журналів знову замінили спортивні, здорові моделі з сексуальними формами. Першою з таких стала публікація на обкладинці Vogue бразильської супермоделі Жизель Бюндхен зі словами про "повернення сексуальних моделей".