Home

Емоційний інтелект: його важливість у сучасному суспільстві

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Сьогодні емоційний інтелект стоїть на рівні з професійними навичками та входить в десятку найбільш важливих у сучасному світі компетенцій. Емоційний інтелект, як і soft skills, можна розвинути з допомогою вправ, та чому це так важливо? Ще у кінці XX століття дослідники звернули увагу, що для побудови успішної кар’єри недостатньо володіти лише високим інтелектом і бути професіоналом своєї справи. Необхідно дещо більше, пов’язане з емоціями людини. Ця якість отримала назву «емоційний інтелект».

 

Термін популяризував Деніел Гоулман у своїй однойменній книзі. На його думку, поняття емоційного інтелекту містить у собі 5 компонентів:


Самосвідомість. Ви правильно розрізняєте свої емоції, розумієте, як вони впливають на вас. Ви також знаєте свої слабкі та сильні сторони.


Саморегуляція. Ви здатні контролювати свої емоції та стримувати імпульсивні почуття.


Емпатія. Ви здатні розуміти емоції інших людей, враховувати їх при прийнятті рішень та співпереживати іншим людям.


Мотивація. Ви прагнете до мети заради самого факту її досягнення, ви маєте бажання досягати власних цілей.


Соціальні навички. Ви вмієте вибудовувати відносини з людьми й направляти їх поведінку в бажаному напрямку.


Навіщо розвивати емоційний інтелект?

Високий рівень емоційного інтелекту допомагає з легкістю орієнтуватись у соціальних питаннях на навчанні чи роботі, керувати командою та мотивувати колег. До того ж як тільки ви навчитеся керувати власними емоціями та розуміти їх першоджерело, ви зможете легше долати стрес. Відсутність стресу своєю чергою зміцнює імунітет та дозволяє лишатись ресурсним.

 

Неконтрольовані чи імпульсивні емоції можуть призвести до вигорання та депресії, що спонукає нас відчувати себе ізольованим, слабким та асоціальним. Здорові емоційні стосунки допомагають нам повноцінно жити: дружити, любити, співпрацювати, домовлятись та розуміти одне одного. Коли ви перебуваєте у злагоді з собою, вам простіше знайти спільну мову з навколишнім світом та людьми у ньому.


Як розвинути емоційний інтелект?


Розпізнавайте свої емоції. Аби краще розуміти що саме ви відчуваєте у той чи інший момент, записуйте свої думки та почуття у щоденник. Це допоможе зрозуміти ваші тригери та краще розумітись на першоджерелах ваших почуттів.


Ставте собі запитання. Що я відчуваю в цій ситуації? Чому я почуваю себе саме так? Чому мене дратує та чи інша людина тощо?


Керуйте своїми емоціями. Так, це не завжди легко, проте дуже корисно. Не дайте імпульсивним почуттям затьмарити здоровий глузд та взяти «верх» над вами. Пам’ятайте, що люди йдуть за тим, хто вміє тримати будь-яку ситуацію під контролем.