Home

Справжнє та Вигадане: розкриття міфів у косметології

матеріал підготувала Колеснік Ірина


Сучасна індустрія краси пронизана легендами та перекрученими фактами, які часто призводять до неправильного розуміння того, що дійсно корисно для нашої шкіри та загального здоров'я. Сьогодні ми зануримось у світ справжніх і вигаданих стереотипів, щоб розкрити правду та розвіяти помилкові уявлення. Ви дізнаєтесь про те, що справді працює в косметології, а що є лише міфом, створеним рекламою та недоречними порадами. А допоможе нам у цьому лікар-косметолог із майже десятирічним досвідом – Тамара Кузьмук.

 

Давайте розпочнемо із дуже популярного питання, адже багато людей не розуміють різницю між дерматологом та косметологом. Розкажіть, яка між ними різниця?

Ну перш за все дерматолог – це лікар, який займається проблемами шкіри, не тільки обличчя, а й шкірою всього тіла. Косметолог – це людина, яка займається конкретно розв'язанням естетичних проблем шкіри, тобто він лікувати не може. А якщо це лікар дерматолог і косметолог – це вже зовсім інша тема. Тому якщо це просто незначні дефекти шкіри, недоліки, які можна скорегувати без приймання якихось лікарських засобів, цим може займатися косметолог. Якщо мова йде конкретно про захворювання акне і вугрові висипання, розацеа – це є захворювання і цим займатися має лікар, тому що косметичні процедури тут будуть мало ефективними й проблема буде повертатися.


Міф 1. Чи шкідливий традиційний догляд?

Я ніколи не мала щось проти традиційної медицини чи народної медицини. Навіть дігтярне мило я іноді використовую у своїй практиці, але це досить рідко. До традиційної медицини потрібно з розумом підходити, адже ці засоби лікарські, навіть рослини мають багато корисних властивостей, але вони повинні використовуватися за призначенням. Традиційний догляд можна використовувати, але це має бути під контролем спеціаліста. Просто так в домашніх умовах тертися спиртом – не можна (посміхається).

Міф 2. А який зв'язок між акне і харчуванням? Та чи можливе лікування без дієти?

Якщо зайти на простір соціальних мереж, можна почути багато «експертів», які стверджують, що не потрібно дотримуватися ніяких дієт, можна все їсти та висипання до цього не мають абсолютно ніякого відношення. Але на практиці це виглядає трішки по-іншому.

Якщо пацієнту сказати: ви можете їсти все, вони будуть їсти все і висипка не проходитиме, адже акне – це мультифакторне захворювання. Потрібно звертати уваги на усі складові життя. Я не говорю про те, що потрібно абсолютно всі продукти виключити, але зазвичай у своїх пацієнтів я на місяць «виключаю» молочні продукти, хлібобулочні та прибираю шкідливу їжу. Це не є такий великий спектр, без якого не можна прожити місяць часу. Це не дієта, а просто обмеження. Тому так, харчування важливе при лікуванні акне.


Міф 3. Які переваги між скрабом і пілінгом? Що між цими двома варіантами обирати?

І скраб і пілінг належать до препаратів, які використовують для очищення шкіри. Зазвичай у скраб додають дисперсію, тобто, якщо ви раніше використовували скраб, то ви знаєте, що при використанні ви відчуваєте крупинки. Тому категорично не можна використовувати скраб тим, у кого чутлива шкіра. Цим ви загострити судинну реакцію шкіри далі.

Із пілінгами складніша ситуація. Потрібно врахувати які кислоти, для чого їх використовувати та якого ефекту ви очікуєте? Пілінг – це досить професійний засіб. Обирати його потрібно не самостійно, а разом зі спеціалістом.


Міф 4. Декоративна косметика псує шкіру?

Якщо це косметика хорошої якості, якщо вона нанесена на попередньо підготовлену шкіру, то ні. Я не проти декоративної косметики, але вона має бути змита ввечері, пройдені всі етапи очищення і бажано, щоб все-таки це було на здорову шкіру. 


Міф 5. Гідрофільна олія – це тренд чи маст хев?

Маркетинг працює таким чином, щоб зацікавити людину і стимулювати до покупки нового засобу, а перед цим його треба вигідно презентувати. У своїй практиці я гідрофільну олію не використовую. Зауважте, якщо у вас є висипання, то гідрофільна олійка може їх посилювати.


Міф 6. Чи можливо підібрати правильний догляд собі без косметолога?

Якщо ви слідкуєте за косметологами, постійно купаєтеся в інформації, розумієте, які є косметичні засоби і як їх використовувати, якщо у вас немає проблем зі шкірою – так, ви можете підібрати догляд самостійно. 

Та коли йде мова вже про більш зрілу жінку (а це вже йде після 35-45 років) то, на жаль, самостійно підібрати догляд буде неймовірно важко. Тому що чим жінка старше, тим ретельніше потрібно додавати активні компоненти, а іноді при неправильному підборі може бути зворотна реакція. Тобто, якщо шкіра була чиста, може взятися і пігментація через неправильний догляд.


Міф 7. Системні ретиноїди – це спасіння?

Системні ретиноїди – це прорив у науці. Їх почали використовувати з 1983 року вже офіційно. Тобто 40 років, як користуються системними ретиноїдами та про них вже знають все. Їх використовують не тільки при акне і вугрових висипаннях. Та якщо це акне, то так, скоріше за все, воно буде допомагати. 

Все ж таки повторююсь, що акне - хронічна хвороба, якщо це 3 чи 4 стадія акне, без системної терапії вона не пройде. Ніхто не може дати вам 100% гарантію, що системні ретиноїди допоможуть перейти в стійку ремісію і не буде висипань до кінця життя. Все індивідуально. Та все ж це дуже круті ліки, які досліджені, безпечні, тому не бійтеся їх вживати, якщо вам призначає лікар. Якщо самостійно піти купити в аптеці та попити згідно з інструкцією, воно так не працює. Тут ви маєте бути підготовлені. Лікар має оцінити стан вашого здоров'я.


Міф 8. Чи може вживання гіалурону в таблетках чи гелях замінити ін'єкційні процедури?

Однозначно ні. Коли ви приймаєте будь-які лікарські засоби чи вітаміни, вони не завжди йдуть одразу в шкіру. А ін'єкція за допомогою голки дозволяє ввести препарат безпосередньо туди, куди потрібно.


Міф 9. Перейдемо до ін'єкційної косметології. Є думка, що після ін’єкцій міміка людини зникає або змінюється. Наскільки це відповідає дійсності?

Потрібно розуміти принцип дії ботоксу чи диспорту. Їх основне завдання – це знерухомити м'яз. До прикладу, якщо ми колимо лоб, то ви не можете підняти брови та це дає нам ліфтинг ефект, внаслідок якого жінка здається молодшою. Ну і з рештою, враховується ваш запит. Якщо ви хочете частково розслабити м’яз - це введення менших доз і ваша міміка залишається такою ж як і була. 


Міф 10. Сьогодні активно розганяється думка про те, що ботокс потрібно вводити вже з  25 років, але чи не викликає це звикання? 

Ботокс – це лікарський засіб, який має інструкцію, який продається в аптеці. І якщо взяти цю інструкцію, то його можна використовувати з 2 років життя. Косметологи використовують його в мізерних дозах, тому що м'язи на обличчі в нас не такі великі й він дає тільки місцеву релаксуючу дію. Ви питаєте, чи з 25 років потрібно використовувати? 

Я вам навіть скажу, що з 18 потрібно. У мене були такі випадки, що клієнтки, яким по 18 років, приходили із заломами ще глибшими, аніж у мене. Найкраща відповідь на це питання - консультація із косметологом. Він визначить який у вас тип старіння, які процедури зараз потрібні, щоб пролонгувати юність. Щодо звикання -  це міф. Препарат при введенні в м'яз працює тільки 24 години. Він припиняє іннервацію м'яза за 2 тижні та виходить. За скільки часу м’яз відновиться залежить фізіології людини. Якщо в них обмін речовин прискорений, відповідно, швидше відновиться, міміка буде така сама. Взагалі не рекомендується колоти диспорт чи ботокс частіше, ніж раз у квартал. Якщо його часто водити утворюються своєрідні антитіла і просто надалі рецептори будуть не чутливими й препарат буде неефективним. Ось звідки виникає цей міф.