Home

Вишиванка - генетичний код нації

матеріал підготувала Олександра Лук'янчук


Ще з давніх-давен вишита сорочка вважалася оберегом людини. Цей одяг є невід‘ємним у гардеробі кожного українця. Але з чого почалася історія вишиванки?
 

Історія виникнення вишивки в Україні пов’язана з Трипільською культурою. Ще тоді на їхньому одязі знаходили візерунки, які могли покласти початок вишиванці. Першими орнаментами були геометричні візерунки, хвилясті лінії тощо. Потім люди починали винаходити все більше технік, почалася вишивка бісером, різними нитками

 

Кожному регіону України притаманний своєрідний візерунок. До прикладу, Волинській області притаманне ритмічне повторення різних геометричних фігур: зірок, ромбів, ламаних ліній. Дрібні елементи, що вписуються один в одний, переплітаючись, утворюють гармонійний візерунок. З усіх кольорів переважає червоний, також вишивали синім і чорним. На вишиванках у Закарпатті переважає різнобарвна та густа вишивка, традиційними є більше десятка кольорів. Чи не кожне село тут має свою "улюблену" гаму: від чорно-фіолетової та вишневої до зелено-голубої.
 

У Чернівецькій області вишивки виконані одним кольором. Також використовують навіть срібні та золоті нитки, бісер, шовк, вовна, металеві блискітки.

  

Взагалі, народний символ настільки полюбився українцям, що в 2006 році був заснований День вишиванки. З цієї нагоди я поспілкувалася з Олександром Ткачуком (одним із співзасновників цього дня), який розповів більше, як все почалося :

 

«Ми з Лесею навчалися разом у Чернівецькому національному університеті ім. Ю.Федьковича на історичному факультеті. Одного разу мій однокурсник, Ігор Житарюк, прийшов у вишитій сорочці. Здавалося б, нічого дивного, але у 2000-х роках це було взагалі не в тренді. Леся, побачивши його, надихнулася і запропонувала нам всім прийти наступного року в один день у вишиванках. Спочатку ініціативу підтримало близько 10-15 студентів. Наступного року, вже більше людей приєдналося до цієї ініціативи. І щороку кількість однодумців зростала. На даний момент, географія свята - весь світ, навіть в Антарктиді (на станції Вернандського) люди носять вишиванки, оскільки там працюють українські науковці. Нещодавно іноземці теж почали одягати наш народний символ, в знак солідарності з Україною. Весь Канадський парламент, канадські міністри, американські сенатори, дипломати з різних країн, світові зірки шоу-бізнесу святкують День вишиванки.»

 

Вишиванка - річ, яка характеризує кожного українця. Це символ, який буде пронесений крізь роки, адже він підіймає дух всієї нації.