Home

Все нове – це добре забуте старе або чому мода циклічна

матеріал підготувала Куш Вікторія

 

Коли ми згадуємо про моду, то одразу в голові мелькають Fashion Shows, де довгоногі моделі кружляють подіумом в шикарних нарядах, від яких захоплює подих, втім так було не завжди. Мода з’явилась не в XIX сторіччі, коли відбувся перший показ мод і навіть не в XVII в Франції, як кажуть багато фахівців, вона існувала завжди. Хоч це і не було настільки глобальним явищем, втім наші панянки та пани завжди розуміли важливе значення зовнішнього вигляду.


Перед тим, як перейти до самої історії, ми розберемось з тим, що це взагалі таке. Мода це не лише гарний одяг чи стильна зачіска, вона охоплює всі ділянки життя, починаючи з культури й мистецтва, а закінчуючи кольором унітаза і тостом з авокадо на сніданок. Якщо простими словами, то це вираз духу часу, коли люди в пошуках кращих і досконаліших форм.

 


То чому наша авторка так вперто не погоджується з тим, що мода з’явилась у XVII сторіччі? Розпочнемо з наших далеких предків, бо попри те, що вони не казали: «Вау, я бачила цю штукенцію в Instagram і теж таку хочу», - вони все одно надихались тим, що їхній сусід по камінню роздобув леопардову шкурку, чим і ввів моду на неї. Якщо ви й далі мені не вірите, то пропоную згадати цивілізацію Мая, де жінки не бігли до пластичного хірурга після вагітності, а  навпаки пишались своїми формами, бо це означало, що вона може народити й вигодувати велике потомство. Або, наприклад, Стародавній Китай, де ідеалом вважалась мініатюрна дівчина з маленькою ніжкою, тому вони ще з дитинства перев’язували стопу, щоб вона не росла.

  


Далі ми перейдемо до наших темних віків – середньовіччя. Тоді в моді була вагітність. Так-так, ви правильно все зрозуміли. Вагітність. Навіть, якщо жінка не була при надії, вона підставляла собі в живіт подушку. А щодо зовнішнього вигляду, то тоді ідеалом вважалась жінка з високим чолом, тому вони частенько зголювали собі брови та трохи волосся. В той період дівчата надавали перевагу мішкуватому одягу, тому в наш час панянки, які полюбляють оверсайз, цей тренд би точно оцінили.


Переходимо до епохи Відродження. Чесно, улюблена пора нашої авторки, бо це пік розвитку мистецтва. Якщо ми будемо говорити про зовнішній вигляд, то в цей період були в моді дівчата з пишними формами, тому жінки носили безліч рюш, а подушки підставляли не лише на живіт. Якщо порівнювати з нашим часом, то цей період можна спостерігати в епоху Мерлін Монро, коли форми були ну дуже в тренді.


Далі поговоримо про рококо, коли люди почали відходити від вишуканості Ренесансу і надавали перевагу миттям насолоди та розваги. Тоді в моді були 2-поверхові зачіски з коштовними прикрасами та квітами. А блідість була трендом №1, тому, якщо ви думаєте, що у 2009 році ви перші ввели тренд на «губи в тональному кремі», то вимушена вас розчарувати.

 

Насамкінець згадаємо XX століття і дві світові війни, які принесли нам зовсім інший стиль одягу. Тут дівчата перейняли ну дуже зручний тренд від чоловіків на піджаки та штани.

То який ми можемо зробити підсумок? Все на світі має свої моменти розцвіту і занепаду. Епохи міняються, на зміну одним трендам приходять інші, а те, що було в моді ще вчора, сьогодні – вважається чимось застарілим. Ще в XIX столітті американський письменник Генрі Девід Торо сказав дуже правильні слова: «Кожне покоління висміює стару моду і благоговійно слідує за новою». Замість того, щоб слухати те, що диктує вам суспільство, варто просто прислухатись до себе і тоді ви точно станете вільними, бо ви або знаєте моду, або створюєте її самі.