Home

Fashion: як розвивався цей напрямок «філософії» в Україні

матеріал підготувала Горая Яна


Давайте не будемо забувати, що українці ще ті модники, від княгині Ольги і до наших часів. У кожен час були свої тенденції, але зараз ми  розберемо розвиток Fashion industry в Україні  від її незалежності і до наших часів, важливі і переломні моменти  в цій так званій «філософії».
 

Дефініція як модна індустрія розвивається в Україні вже протягом 30 років і набирає нових обертів з кожним роком все більше і більше. Зірки Голівуду, такі як Карді Бі, Моніка Белуччі таі інші, надають перевагу речам українських дизайнерів, про що ми можемо говорити коли українську вишивану сорочку можна помітити на багатьох світових знаменитостях таких як американська актриса Демі Мур, сорочку вона придбала в української дизайнерки Віти Кін, королева Йорданії Ранія, вона може похвастатися цілою колекцією з українських вишиванок, а в капелюхах Руслана Багінського ходить половину бомонду Європи.
   

1997 рік був знаменним роком для української модної індустрії, було створено «Ukraine fashion week», перший прет-а-порте у Східній Європі, українських дизайнерів почали визнавати закордоном, свої колекції вони могли продемонструвати на подіумі. На першому Ukrainian Fashion Week дебютували 13 дизайнерів.

2004 році помаранчевий стає хітом, через помаранчеву революцію і того ж року Андре тан дебютує на UFW  із своєю першою колекцією.

У 2009 році українські дизайнери їдуть у Мілан на тиждень моди, тоді українська мода набуває міжнародного визнання.

У 2010 році було засновано премію у сфері моди Best Fashion Awards. Це є щорічна нагорода за визначні досягнення в галузі модної індустрії в Україні. Для Алли Костромічової цей рік стає тріумфальним, вона починає кар’єру з Givenshy і потрапляє в список топ-50 моделей світу також у модну індустрію вривається молодий проект Mercedes-Benz Kiev Fashion Days, який буквально розриває усталені порядки!

У 2012 році “UFW” влаштовує EuroFashion. В рамка цього проєкту до Києва прилітають представники з 16 країн-учасниць Євро

У 2016 році в Києві відкривається ЦУМ одне з найбільших місць, де можна відчути естетику української моди, бо там зібрані речі  відомих українських і зарубіжних дизайнерів.


У 2022 році «UFW» запустили ініціативу «Support Ukrainian Fashion». Вони звернулися до тижнів моду в Європі і США з проханням підтримати українських дизайнерів і Ukrainian Fashion Week, тому українські дизайнери демонстрували свої нові колекції на світових подіумах, це дало змогу врятувати свої команди і компанії від краху.

 

« Українські дизайнери знайшли в собі силу під час війни створити нову колекцію, щоб розказати цілому світу про українську стійкість і мужність, а також показати українську національну ідентичність через моду»,- Ірина Данилевська, засновник та генеральний директор UFW, також вона подякувала тижням моди, які прийняли українських дизайнерів.