Home

Братц проти Барбі: недитяча війна у ляльковому бізнесі

матеріал підготувала Шевченко Дар'я


   «Барбі», «Барбі», «Барбі» — новий фільм Ґрети Ґервіґ просто заполонив  інфопростір.  Куди не подивишся — усюди  щось рожеве. І справді,  піар-кампанія цього проєкту дуже  масштабна. А як щодо чорного піару? Ляльок, що стояли якомога далі від рожевого спектру Барбі? Ті, що були створені, як конкуренти і протистояли усім її ідеалам?


Братц — ляльки, що завжди там, де з’являється «королева рожевого», і випускають свою ексклюзивну колекцію на фоні популярності нового фільму від Ґрети. Розповідаємо вам цікаву історію становлення Братц і про  їх вічне протистояння із Барбі.

 

 

«Дівчатка із пристрастю до моди»

 

       Компанія Mattel, що випускає ляльок Барбі,  є неперевершеним лідером на ринку. Вона — еталоном ляльки і точно не збирається ділитися місцем під сонцем з іншими. Але, все рано чи пізно, змінюється. У колишнього співробітника Mattel, що займався розробкою одягу для Барбі, з’являється ідея, що перетворить світ ляльок на поле битви та суддівських процесів — Братц.

 

  Картер Брайант розробляє ідею створення Братц у 1998 році. Для перших прототипів було використано маленькі пластикові тільця і великі голови від інших ляльок та навіть взуття Кена, які Картер знайшов у себе вдома. Два роки ідея залишалася нереалізованою, поки у 2001 році Брайант не продає свою ідею компанії MGA Entertainment  —  конкурентам Mattel. Першими ляльками були Лупе – латиноамериканка, Зої —  європейка, Холідей – афро-американка та Джейд —  азіатка. Вони були повною протилежністю ідеальної Барбі. З  нетиповою зовнішністю, великими головами та маленькими тілами,  образи повністю уособлювали їхні філософію —  «Дівчатка із пристрастю до моди». І що немало важливо, ляльки  представляли різні етнічні групи. 

  

Все завдячуючи Жасмін

 

    Директор компанії MGA, спочатку скептично ставиться до проєкту, але потім  вирішує показати ляльок своїй 11-річній донці —  Жасмін, і вони їй сподобались. Дівчинка називає Братц «доволі милими». І так, довірившись дитині, Ісаак Ларіан  вкладається у ляльок. Як потім згадує Жасмін Ларіан у книзі «Ви не володієте мною. Mattel проти MGA. Як розкрити темну сторону Барбі» —   «На ринку тоді не було нічого різноманітного. До мого тата з якимись малюнками прийшов дизайнер. Я була на цій зустрічі і була одержима ними. Мій батько думав, що вони схожі на прибульців. Він казав: «Чому такі великі голови й ноги, вони відриваються?». Але я казала: «Це так круто! Мені потрібні вони! І ось і все. Він зробив їх».

 

   Так, історія Братц почалася, і 21 травня 2001 року вони вийшли на ринок, тільки вже під іншими іменами —  Лупе  стала Жасмін, названа на честь доньки творця, Зої стала Хлоєю, Холідей стала Сашею, а Джейд так і залишилася. Братц перетворилися на  справжній хіт, чіпляючи новизною, не стандартним виглядом та деталізацією образів, що брали витоки із стиля 00-вих, популярних зірок того часу. Короткі спідниці, топи, прикраси та яскравий макіяж — все, що не притаманно Барбі. Як каже сам Ісаак Ларіан: «Братц уособлюють усе те, чим не є Барбі. Хто у Великій Британії асоціює себе з блондинкою на зріст метр вісімдесят?».

 

Суд із Mattel

 

    З 2006 року продажі Братц складають 75% прибутку компанії MGA і займають 40% усього лялькового ринку. Що звісно не влаштовує Mattel, особливо після першого судового процесу у 2004 році, коли MGA звинувачує конкурентів у плагіаті, коли Mattel випускають ляльок «My Scene», які очевидно копіюють Братц, і виграють справу. Тож у 2007 році, Mattel  подає в суд на MGA за те, що Картер Брайант, працюючи у Mattel, вигадав Братц і по контракту, його ідея належить їм. Але Брайант вигадав Братц вже після того, як звільнився з Mattel, хоча і повертався на рік. Так, суд змусив Братц виплатити Барбі гроші та  повністю зняти ляльок з продажу,  навіть знищити заготовки для виробництва. Але,  у 2010 році Братц відроджується, після ще одного судового процесу,  і на честь цього на кожній коробці із лялькою красувалась  дата «10.10.2010». І так судова війна між Братц і Барбі, що тривала майже кожного року, з 2004 по 2010 — закінчується.

 

 

А що сьогодні?
 

  Після цього, Братц запускають декілька ребрендингів, останній з яких був у 2015 році, яким керувала сама Жасмін Ларіан. Але, фанатам ляльок не вистачало старих добрих Братц, що заявляли  про себе та виділялися — замість цього, вони стали схожі більше на дітей. MGA не здається  і у 2017 році випускає ляльок «LOL», що стали світовим хітом і посунули Барбі максимально далеко. Тепер, коли обидві ляльки знайшли свій шлях стабільності, Ісаак Ларіан у 2021 році йде до директора Mattel із пропозицією дружніх відносин, і той вибачається за війну довжиною в 20 років. І так, у 2023 році, на хвилі популярності фільму «Барбі», Братц випускають колаборацією із Кайлі Дженнер, де ляльки випускаються в її образах з Met Gala.

 

  Що нас чекає у майбутньому не відомо, але сподіваємось, щось ностальгічне, особливо коли мода 00-вих потихеньку відроджується.