Home

Стиль Dark Academia. Чому це так трендово?

матеріал підготувала Орєхова Олена

 Dark Academia — грецька міфологія та класична література, вайб старих престижних університетів та культ естетичного навчання, таємничисть та вишуканість в кожній деталі. Якщо це все відкликається вашому серцю, то Dark academia — це ідеальний стиль для вас на осінь 2023. Dark Academia заполонила серця мільйонів людей по всьому світу і спричинила багато шуму в Instagram та Tiktok. Станом на осінь 2023 року тег #darkacademia в Tiktok зібрав 5.2 більйони переглядів та 2,3 мільйони в Instagram.


Що ж таке Dark academia?

Dark Academia — це естетичний модний стиль, що поєднує у собі вінтажність та класику і пов’язаний з усім, що є частиною навчального процесу. Прагнення до знань стало серцем і кредо цієї естетики. Прихильники Dark Academia ставляться до навчання натхненно й люблять навчатися естетично, романтизувати процес.


Dark Academia як стиль виник на просторах соціальних мереж декілька років тому і за цей час став важливою частиною сучасних трендів у одязі для молоді. Свою популярність Dark Academia отримала завдяки активному поширенню у соціальних мережах, насамперед на Tumblr та Instagram. Тут користувачі обмінювалися зображеннями та контентом, які відповідали концепціям та ідеям цієї естетики. Популяризація цього стилю свідчить про ідеї, якими захоплені молоді люди, прагнення до інтелектуального розвитку, глибоких знань, таємничості та естетичного зовнішнього вигляду зі зверненням до класики.


Натхнення для цього стилю черпається з класичної та грецької літератури й інших видів мистецтва, вайбу старих престижних університетів, романтики, що є неодмінно пов’язаною з драмою, осіннім смутком та пожовклим листям за вікном. Dark Academia — це кава, поеми, стіл, завалений книгами, темні старі бібліотеки, класична музика, осіннє пальто та загадкова містичність. Романтизація буденних студентських навчальних моментів є невід’ємною складовою цього стилю, оскільки Dark Academia саме про красиве й естетичне навчання.

  

Як вдягатися у стилі Dark Academia?

Аутфіти у стилі Dark Academia завжди виглядають вишукано та елегантно. В палітрі кольорів стилю Dark Academia найбільше зустрічаються чорний, сірий, брунатний, білий, синій, оливковий, бордовий, пастельний. Чорний та брунатний — справжні королі світу Dark Academia, вони найбільш часто використовуються у аутфітах. Якщо ви хочете вдягатися у стилі Dark Academia, то вам стануть у нагоді сорочки, светри, пуловери, джемпери, водолазки та класичні піджаки в палітрі данного стилю. Кольори Dark Academia є базовими, тому їх можна сміливо комбінувати між собою і створювати безліч образів. Dark Academia — це також гра з відтінками у образах, до прикладу, дуже стильним виглядає поєднання світлих й темних відтінків брунатного у аутфітах.

На низ прихильники Dark Academia полюбляють вдягати класичні штани та спідниці. Наприклад, в їхніх образах часто використовуються класичні палаццо з високою посадкою. Цей фасон прекрасно комбінується з будь-яким верхом. У стилі Dark Academia немає обмежень щодо фасону та тканини штанів; це може бути як вельвет, так і твід. Найголовнішим у цьому стилі є дотримання класичної концепції. Серед тканин одягу в естетиці Dark Academia також часто зустрічається оксамит, шовк та мереживо. Взуття у цьому стилі включає у себе оксфорди, лофери або високі чоботи також у більш класичному стилі.


Нині продають безліч колекцій одягу, стилізованого під вінтаж. Знахідки елементів одягу зі старовинним шармом є справжнім скарбом для усіх фанатів Dark Academia. Прихильники стилю роблять у своїх образах акценти не просто на класику, а на вінтажну класику. Вінтажні сумки, капелюхи, годинники та прикраси є важливими доповненнями до образів у стилі Dark Academia. Особливою популярністю в цьому стилі користуються біло-чорні краватки, які надають образу довершеності та елегантності. Прихильники Dark Academia люблять цю естетику за її витонченість та містичність. Наслідуючи цей стиль, ви будете випромінювати загадковий шарм і вайб таємничості, куди б не йшли.


Успішною формулою будь-якого стильного образу Dark Academia є використання картатих візерунків. Сукні, спідниці, штани, сорочки, піджаки та пальто в клітинку завжди виглядають стильно й трендово. Ще одним плюсом є те, що, як показують тенденції різних років, картатий візерунок ніколи не виходить з моди.

Dark Academia — акцент на класику та елітарність.

Шанувальники цінують притаманну для Dark Academia класику та деяку неприховану елітарність. Цей стиль вважається елітарним через основні ідеї цієї естетики, наприклад культ навчання. Головні принципи естетики Dark Academia включають глибоке розуміння літератури, вивчення мов та історії, розвиток, культурну насиченість й інтелектуальну діяльність. Ці цінності підкреслюють статус інтелектуальності та створюють відчуття елітарності. Ще одним проявом елітарності в цій естетиці можна також вважати і одяг, який носять представники Dark Academia. Темна вінтажна класика і вишуканість образів створюють видимість дорогого й не для всіх доступного стилю.

 

Наявність елементів класики робить цей стиль вишуканим, ретро-елементи додають образам більше складності та продуманості. Вінтаж насичує ауфіти вайбом містичності. Від звичайної класики Dark Academia відрізняється кольоровою палітрою, аксесуарами, вайбом та загальним підходом до створення образів. Dark Academia багато в чому нагадує класику, але цей стиль більше про ретро та вінтаж.


Dark Academia в кіно та літературі.

Стиль Dark Academia викликав такий інтерес, що його послідовники запускають багато обговорень й розмов про предмети та твори мистецтва, які асоціюються з його естетикою та передають його ідеї.


До списку книг з атмосферою Dark Academia відносяться:

«The Secret History» by Donna Tartt; «If We Were Villains» by M.L. Rio's; «Ninth House» by Leigh Bardugo; «The Starless Sea» by Erin Morgenstern; «Babel» by R.F. Kuang; «Bunny» by Mona Awad.


Фільми та серіали з вайбом Dark Academia:

Dead Poets Society (1989); Oppenheimer (2023); Dorian Gray (2009); The Imitation Game (2014); Tolkein (2019); Dickinson (2019-2021);Chilling Adeventures of Sabrina(2018-2020);A Discovery of Witches (2018- 2022);Wednesday (2022-).


В чому актуальність Dark Academia?

Стиль Dark Academia здобув велику популярність завдяки своїй неперевершеній естетичності. Людей завжди приваблюють загадковість та глибокі сенси, а Dark Academia — це саме втілення таємничості, містичності та елегантності. Популяризація навчання також є відповіддю на актуальність Dark Academia. Студенти в багатьох країнах світу знаходять підходи цього стилю близькими для себе. Вони романтизують процес навчання й самовдосконалення, додаючи сюди загадковість, краплину містичності та драми. Один з найголовніших ключів до успіху Dark Academia — ідея красивого, естетичного, захоплюючого навчання. Завдяки романтизації студенти знаходять навчальний процес більш приємним та більш ефективно досягають результатів.

  

Найбільше Dark Academia активізується саме восени й асоціюється саме з осінню. Пояснити це можна тим, що, по-перше, осіння пора — меланхолічна та романтична, з присутніми містичними елементами; це відображає головний вайб Dark Academia. По-друге, осінь — це пора навчання й повернення до університету, що відповідає ідеям Dark Academia. Це красивий та вишуканий стиль. Якщо романтика, класика й старовина є близькими для вас — Dark Academia саме те, що вам потрібно цієї осені.