Home

Його модна Величність: 8 доказів того, що король Карл - ікона стилю

Він носив принт tie-dye до того, як це стало мейнстрімом, зробив двобортні піджаки своєю фішкою, має в гардеробі більше ста костюмів і обожнює ідеально скроєні пальто. Розповідаємо, чому король Карл (або екс-принц Чарльз) найстильніший (і недооцінений) фанат моди в британській «Фірмі».

  

Біографія короля Карла настільки міцно переплітається зі чутками та скандалами, що багато хто не помічає один цікавий факт: починаючи з 70-х років король Карл був справжньою іконою стилю та фанатом якісного одягу. З юності Уельський користувався важливим стильовим прийомом монарших осіб: завжди і скрізь блищати найяскравіше, не будучи надмірно ефектним. Він був по-справжньому стильною зіркою — нехай нерідко й віддавав усі лаври модної першості своїй колишній дружині принцесі Діані. І продовжує надихати своїм стилем, будучи Його Величністю. У 2012 році свій статус ікони стилю прокоментував і сам Карл: за його словами, хоча він і усвідомлює, що з часом лавірує між статусом законодавця мод і найгіршим прикладом для чоловічого гардеробу, принц упевнений, що його час приходить кожні 25 років — і з цим неможливо не погодитись. Доводимо у декількох фактах, що принц Чарльз — чи не головний фанат моди та стилю у британській королівській родині.

 

Погоджуватися тільки на краще

Ми звикли, що королівські особи нерідко обирають собі фаворитів серед дизайнерів - взяти хоча б герцогиню Кейт і бренд Alexander McQueen, дружину Гаррі Меган та її любов до Givenchy або незліченну кількість хусток Hermès у гардеробі королеви Єлизавети. Незважаючи на цю тенденцію, Карл навчився брати в усіх брендів краще, не стаючи «заручником» певного гучного лейблу. Він купує сорочки у Turnbull & Asser, носить взуття ручної роботи від Crockett & Jones, отримує свій церемоніальний одяг у Ede & Ravenscroft і замовляє костюми Gieves & Hawkes та Anderson & Sheppard. Верхній одяг? Від класиків британської моди Burberry та Barbour. За ідеальними светрами кашеміру він звертається до Johnstons of Elgin, а за головними уборами - до Lock & Co. Hatters.

   

Ідеальний крій

У чому найчастіше можна уявити представника королівської сім'ї? Звичайно, у всіх можливих варіантах класичних костюмів: від смокінгів до твідових костюмів-трійок. Щоправда, Карл нерідко дозволяв собі експерименти — наприклад, до класичного жакета в клітку підбирав штани незвичайного відтінку (пісочні, винні чи смарагдові) чи доповнював стриманий костюм краваткою із принтом.

Першочерговим правилом для принца був ідеальний крій речей, виконаних на замовлення на Севіл Роу. При цьому він завжди умів високо цінувати майстерність. Наприклад, його співпраця з Turnbull & Asser налічує вже чотири десятки років. Бренд отримав Королівський ордер у 1980 році за виготовлення сорочок для королівської родини – як особливе визнання за відданість справі та досвід.

   

Кажуть, Карл має сотні костюмів. Іноді він змінює одяг п'ять разів на день і наймає чотири-п'ять камердинерів, які підтримують його одяг в ідеальному «накрахмальному» стані, а потім відправляють його в поліровані шафи з червоного дерева. Йому подобаються краватки та нагрудні хустки у кишенях піджаків — маленькі деталі, які помітно ускладнюють образ.

 

Якісний трикотаж

Основа основ будь-якого класичного чоловічого гардеробу. У юності Карл міксував їх із сорочками та поло, носив верхнім шаром або накидав поверх сорочок. Будь-які з цих варіантів виглядав стримано, а завдяки багатошаровості – небанально та цікаво.

 

Стиль сафарі

Розслаблений стиль сафарі був однією з найпопулярніших тем у королівських гардеробах із 70-х до 90-х років. Один із найстильніших варіантів Карл показав під час прогулянки тропічним лісом у Камеруні. Тут — усі головні маркери цього напряму: сорочка з укороченими рукавами та поясом у пісочному відтінку, натхненна Івом Сен-Лораном, вільні штани, зручне взуття (кросівки!) та окуляри з напівпрозорими лінзами. Інша альтернатива костюму - поло в натуральних відтінках, коричневі штани, заправлені в чоботи та незмінний аксесуар - бінокль.

 

 

Сонцезахисні окуляри – не тільки для сонця

Невід'ємний аксесуар у гардеробі для королівських подорожей поза хмарним Лондоном — сонцезахисні окуляри. Правда, Карл знайшов у цій деталі ще й нагоду показати своє почуття стилю. Окуляри він любив з юності: у його гардеробі є класичні варіанти від Ray Ban (улюблені – модель Wayfarer, яка також була і у принцеси Діани), а також велика кількість лижних окулярів. Крім того, він не раз був помічений у спортивній парі Persol 3019, яка швидко стала одним із найулюбленіших аксесуарів. Бренд став вкрай популярним після того, як його шанувальником став італійський актор Марчелло Мастроянні, а пізніше режисер Стів Маккуїн та актриса Грета Гарбо.

  

«Відмінною рисою Карла є те, що він ніколи не стежить за тенденціями, але все ж таки примудряється виглядати так стильно, — каже Джеремі Хакетт з компанії Hackett. «Він продовжував носити двобортні костюми, коли решта перейшла на однобортні. Це був сміливий, хоч і неусвідомлений хід, але він окупився, бо тепер він зробив цей двобортний фасон рисою свого стилю».