Home

Яким був «вайб» епохи 1980-х років?

матеріал підготувала Фенчишин Наталія

Не секрет, що модні тенденції циклічні, і те, що колись вважалося немодним або застарілим, може знову стати актуальним. Останніми роками ми спостерігаємо повернення стилів 90-х. Але у 2024 році не менш трендовими стали й 80-ті!Сучасна молодь із захватом переглядає альбоми своїх батьків. Саме там можна «зловити вайб» їхньої улюбленої пори життя – молодості. Правда, гучні дискотеки, яскраві макіяжі, пишні зачіски, неонові кольори є першими асоціаціями з молодістю 80-х років? Розповідаємо про юність того часу в деталях.

 

Макіяжі і зачіски

Безперечно, дівчата обожнювали виділятися серед інших, тому це бажання вони втілювали через яскравий мейк. Було важко дістати імпортну косметику, тому користувалися тим, що було в доступі, інколи – вдавалися до хитрощів.


Найпопулярнішими косметичними засобами на той час вважалися пудра, туш, тіні для повік, рум’яна і, звісно, помада. Як думаєте, який етап у макіяжі був найважливішим? Так, макіяж очей! Тіні наносились на все верхнє повіко. Зелений або синій кольори тіней – ось що було в тренді, рідше – світлі відтінки. Але одних тіней було недостатньо: дівчата наносили й кілька шарів туші. У той час такі туші, як Louis Philippe або Maybelline користувалися шаленою популярністю. Однак щоб придбати їх, доводилося не мало вичекати в черзі… Іншою, більш доступною тушшю була туш у «брусочках». Це та сама туш для вій, яку треба спочатку зволожити, а потім застосовувати. У комплекті з нею йшла щіточка, схожа на мініатюрну зубну щітку. Доволі часто вона була незручною в користуванні, нерівномірно наносила засіб: розмочена туш не завжди була однорідною. У 80-х було лише кілька марок цих тушей, найлегендарнішою була «Ленінградська». Якщо тепер з макіяжем очей все зрозуміло, то як фарбували губи? Відтінки морквяного та коричневого кольорів були фаворитами дівчат. Особливого фурору викликала червона помада (так диктувала мода 1980-х років!) До речі, дівчата могли використовувати помади як рум’яна – ефект був не гірше.

 

Були експерименти не тільки з макіяжем, а й зачісками. Об’ємні зачіски були особливо трендовими тоді. Щоб бути модницею, дівчата робили або начос, або хімічну завивку. У першому випадку неможливо було обійтися без лаку для волосся. Його ні краплі не жаліли: шарм зачіски полягав у тому, щоб вона трималася намертво. Щодо хімічної завивки, то це процедура, яка виконувалася як у салоні краси, так і в домашніх умовах. Процес характеризувався тривалістю, бо проходив у кілька етапів: спочатку треба було ретельно вимити волосся шампунем, потім закрутити на бігуді. Далі, для того щоб змінити структуру волосся (для завивки), використовували спеціальний розчин. Наприкінці процедури волосся розчісували настільки інтенсивно, щоб створився ефект «кульбабки».

   

Одяг

Яскравий макіяж зроблено, тоді потрібно підібрати й відповідний одяг. 1980 роки - це час джинсів, олімпійок, неону, шкіряних курток, леопардового принту. У Києві такі універмаги, як «ЦУМ», «Україна» славилися імпортними дефіцитними промисловими товарами. Тут можна було знайти доволі багато одягу, який раніше бачив тільки в журналах, але…кляті черги! Переважно скупляли одяг на місцевих базарах. Часто це ставало причиною, що всі виглядали однаково. Поширеною була тенденція й позичання одягу: коли дівчата збиралися разом на дискотеку, вони залюбки обмінювалися чи то блузами, чи спідницями.

 

А зараз про сам одяг. Розпочнемо з джинсів, і недарма. У 1980-ті джинси були не просто елементом одягу, а чимось більшим. Носивши джинси, ти відчував свободу, якої так не вистачало тоді. Джинси-банани (звужені до низу джинси на високій талії) були ледь не в кожного. Найпопулярнішою моделлю була Mavin, але в народі назву трішки видозмінили – називали “Мальвінами”. “Елітними” джинсами вважалися Levi's, Wrangler, Lee: високоякісні, цупкі, з фірмовими логотипами. Їх було дуже важко дістати.

У цей час для дівчат актуальними стають класичні і спортивні костюми. Оскільки модним було розширення плечового поясу, то й шили костюми з об’ємними жакетами. Штани зазвичай були прямого крою. В’язані сарафани, мініспідниці, вільні блузи починають переважати в гардеробі. Але паралельно з цим шкіряні куртки, олімпійки, неонові легінси. Цікаве поєднання, чи не так? З аксесуарів можна виокремити широкі ремені, бандани, бананки, браслети-«фенічки».


Пісні молодості

Молодь обожнювала дискотеки. Усі чекали їх тиждень за тижнем. Підготовка до дискотеки була шаленою: і вдало нафарбуватися, і зробити начос, і вибрати щось особливе з одягу (останнє було вкрай важко, адже одяг для всіх був однаковим). І, крім цього, ще й хвилювання, чи буде «той самий» і які пісні звучатимуть. У 1980 рокі стиль євродиско особливо подобався тодішній молоді. Улюбленими гуртами та виконавцями були Modern Talking, Майкл Джексон, Scorpions, Мадонна, Queen. Деякі пісні, зокрема, й сьогодні живуть серед нас. Наприклад, Modern Talking - You're my heart, you're my soul чи Майкл Джексон - Billie Jean. Сучасна молодь насолоджується ними так само, як молодь тих часів.