Home

ВПЛИВ СУСПІЛЬСТВА НА ЛЮДИНУ

матеріал підготувала Руденко Анна


Якщо ви хочете покращити своє життя, перш за все, слід оточити себе людьми, чиї цілі вищі за ваші.


Сучасна людина живе у суспільстві та взаємодіє з іншими людьми. Поняття суспільства включає в себе все оточення людини: сім’я, друзі, колеги, знайомі. Успіх людини багато в чому залежать від власного оточення: починаючи від манер спілкування, закінчуючи способом життя.

 

Нам необхідне спілкування з іншими задля особистісного розвитку та щастя. Протягом життя, коло спілкування суттєво змінюється, і певні люди навіть визначають вашу долю. Деякі наповнюють ваші дні позитивом та гарним настроєм, деякі навпаки негативно на вас впливають, а деякі суттєво надихають до змін. Як сказав Тоні Роббінс: «Ваше життя — це відображення ваших стандартів або те, що ви готові терпіти. Більшість людей готові терпіти нездорові стосунки, погані фінансові умови та роботу, яку ненавидять. Якщо ж не готові, то цього всього в їхньому житті не буде».


Можливо, ви навіть не задумувались, проте ви маєте багато спільного з друзями. Ймовірно, вам подобається однакова музика чи у вас схожі погляди на життя. Це все вплив один на одного. І ті якості, які ви цінуєте у інших, скоріше за все, є і у вас самих.

Якщо ви маєте намір позитивно змінювати своє життя та розвиватись – потрібно знайти однодумців, які стануть для вас прикладом та натхненням. Намагайтеся проводити більше часу з порядними, розумними, чесними, амбітними та успішними людьми. З тими, у яких можна чогось навчитись, з тими, хто ставить високі цілі та впевнено до них крокує. Відповідно, поступово мінімізуйте спілкування з негативними, сумними, песимістичними та злими людьми. Інакше самі через деякий час перетворитися на таких. Хочете стати краще – спілкуйся з тими, хто кращий за вас. А якщо ви найрозумніша людина в кімнаті, то це неправильна кімната і вам час вийти. Справжній розвиток відбувається лише тоді, коли ми долаємо себе та виходимо із зони комфорту, в якій так приємно сидіти.


Існує навіть вислів: «Ви не можете змінити людей навколо вас, проте ви можете змінити людей навколо вас». Справа в тому, що далеко не всі довкола прагнуть щось створити, отримати Нобелівську премію чи просто реалізуватись у житті. І це норма, не намагайтеся змінити їх, краще змініть себе та своє оточення – від цього буде набагато більше користі.

Негативний вплив суттєво змінює людину. До прикладу, людина може несвідомо погоджуватися з думкою інших та копіювати манери спілкування, звички, риси характеру. Навіть коли індивід хоче показати свою незалежність, йому не дають цього зробити. Самооцінка падає, і людина не відчуває підтримки з боку оточуючих. Тут важливим є вчасно припинити спілкування з такими людьми.


Ще однією з важливих проблем є залежність від думки соціуму. Це не лише негативно впливає на природу особистості, а й на емоційний, психологічний стан людини. Людина постійно переживає про те, що подумають про неї інші – засудять або ні, чи зуміє вона реалізувати очікування інших або когось розчарує. Головна проблема таких людей – відсутність життєвої мети. Вони постійно допомагають комусь, задовольняють чужі бажання, жертвуючи власними мріями. Така особистість боїться помилок і невдач, тому згодом втрачає інтерес до свого життя.


Пам’ятайте, що перший крок до вирішення будь-якої проблеми – її усвідомлення і ніколи не пізно все змінити. Зрештою, ви самі будуєте своє життя, тому рішення приймати виключно вам.