Home

«Work-life» balance у сучасних реаліях. Чому це так важливо?


                                                            матеріал підготувала Людна Катерина

 

Сучасна людина переповнена кількістю інформації, яку споживає щодня: ми читаємо новини за сніданком, скролимо ленту соц.мереж у перервах між роботою, проглядаємо чиїсь сторіс перед тим, як піти спати. Більшість з нас не обходиться без гаджетів у роботі — ми і працюємо, і відпочиваємо за допомогою інтернету. Межа між роботою та життям стирається і часто це стає причиною вигорання. Як знайти баланс і розвинути у собі свідомість? 

Помічайте, коли ваш організм каже «стоп»

Інколи ми перестаємо відчувати бажання нашого тіла і не зважаємо на такі симптоми як втома, головний біль, роздратування — інформаційний шум приглушує сигнали нашого мозку. Коли ви відчуваєте емоційне або фізичне вигорання — зробіть паузу. Заплющте очі. Глибоко вдихніть. Почуйте свій внутрішній голос та зрозумійте, чого ви справді бажаєте: продовжувати працювати чи вийти прогулятися? Виконайте прохання вашого тіла і ви помітите, як після цього продуктивність підвищиться.

 

Проводьте час наодинці з собою

За роботою ми припиняємо дбати про найважливішу людину у нашому житті — про себе. Може здаватися, що перегляд фільму допоможе відпочити краще, ніж йога, медитація, СПА, але це не завжди так. Спробуйте відкласти гаджети та провести вихідний з собою: розслабити напружені м’язи масажем або розтяжкою; заспокоїти нерви медитацією з приємною музикою або у тиші; поїхати на природу без телефону і нехай увесь світ почекає. Згодом ви помітите, що ваша свідомість розвивається і ви розумієте себе глибше, ніж раніше.

 

Вдосконалюйте навички тайм-менеджменту

Іноді стресу від роботи можна уникнути за допомогою організованості. Зробіть план дій, які ви маєте сьогодні виконати. Це допоможе сконцентруватися на задачах та без поспіху завершити необхідні справи. Не забудьте додати у список якісний відпочинок!

 

Знайдіть баланс між особистим життям та роботою

Іноді трудоголізм стає причиною втрати контактів між людьми, що може викликати стрес та депресивний настрій.

Ви не повинні відчувати провину за відпочинок та навантажувати себе непомірною кількістю задач. Не відмовляйтеся від побачення з коханим або вечірки з друзями — це дасть вам певну розрядку.

 

Усвідомте свою неідеальність

Люди — це живі організми. Нам властиві лінь та прокрастринація. Якщо ви розумієте, що не встигаєте закрити дедлайни, не поспішайте ставити на собі клеймо ледаря. Запитайте себе, чому так сталося? Можливо не варто брати на себе ту кількість завдань, яку неспроможні виконати? У будь-якому випадку — ви просто людина, а не робот, тож маєте право трохи гальмувати.

 

Дбайте про свій психологічний стан

Турбота про ментальне здоров’я — запорука щасливого життя. Якщо ви відчуваєте, що не справляєтеся з емоційним напруженням самотужки, слід звернутися до людей, яким ви довіряєте або отримати професійну допомогу від психолога.


Не соромтеся визнавати свої слабкості і вони зроблять вас сильніше.