Home

Бодіпозитив - це не про ожиріння!

матеріал підготувала Ксенія Потапова

Ми живемо в той час, коли всі говорять про толерантність, повагу, але не завжди ми відчуваємо це у суспільстві.

"Бодіпозитив -  оправдовування для людей з надмірною вагою. Любов до себе - це пахати у спортивному залі декілька годин на день та їсти тільки овочі”, - напевно, ви не раз чули ці слова. Але коли й навіщо придумали термін”бодіпозитив” та з чим це пов'язано?

 

Ідеали жіночої краси постійно змінювались протягом усієї історії. Наприклад, у стародавній Греції була модна форма “груши”: невелика грудь, але об'ємні стегна. Далі був популярний блідий колір шкіри, через що дівчата часто пили оцет. До якого висновку можна дійти?


Мода завжди змінюється і повністю підходити під ідеали кожної епохи неможливо. Але багато хто покладав своє життя аби бути в тренді. З розвитком радіо, телебачення та інтернету почали диктувати актуальні тенденції та якими ми маємо бути. 19 вересня 1888 року в бельгійському місті Спа відбувся перший конкурс краси. Потім у 1952 році Pacific Knitting Mills вийшла з участі у Міс Америка та заснувала альтернативний американський конкурс Міс США й міжнародний конкурс Міс Всесвіт. Тисячі дівчат хотіли бути схожими на моделей та почали дотримуватись різних дієт у погоні за ідеалом. Через декілька десятиліть з'явився рух, який назавжди змінив світогляд людей. «Body Positive Movement» заснували в 1996 році юні Конні Собчак та Елізабет Скотт. Ключова ідея - це любити себе та приймати своє тіло, не намагаючись його змінити, а також приймати тіла інших людей. Від самого початку йшлося про тих людей, хто потрапив в аварію і втратив кінцівки. Про дівчат та чоловіків, яким в обличчя бризнули кислотою, людей з інвалідністю.


У нашому суспільстві існує багато стереотипів про зовнішність жінок. Про колір волосся, форму тіла, ріст. Рудим ще досі говорять, що вони відьми. Деякі висміюють низький зріст, інші високий. Люди завжди знайдуть до чого пристати й сказати, що ваша зовнішність не підходить до рамок стандарту. 

 

Бодіпозитив - це не про лінь, не про гоління, не синонім до слова ожиріння. В основі лежить здоров'я людини. Б’юті індустрія завжди нам буде диктувати, що ми не ідеальні та пропонувати способи розв'язання цього питання.


Пам'ятайте, кожна людина красива по-своєму. Головне бути здоровими, розуміти, цінувати свою унікальність та неповторність!