Home

Вражаюча краса Західної України. Туристичні локації в найбезпечнішому регіоні країни.

матеріал підготувала Ірина Дзюба


Через повномасштабне вторгнення росії на територію України, життя жителів останньої повністю змінилося. Складні часи продовжуються, але люди поступово проходять процес адаптації і намагаються повернутися до нормального життя. Подорожі – це один із дієвих методів зменшити емоційне напруження, а також отримати приємні враження, відпочити та підтримати економіку.

Подорожувати по всій території нашої країни стало неможливою справою. Але як щодо найбезпечнішого регіону? Наразі таким місцем є Західна Україна. Тому «GOSSIP magazine» представляє підбірку з одними із найцікавіших та найкрасивіших місць Західної України.


Палац Потоцьких, який знаходиться у Львові, є однією з найкрасивіших пам‘яток архітектури усього міста. Споруда була збудована у стилі французького барокового класицизму наприкінці XIX століття. Палац належав родині польського графа Альфреда Потоцького. А зараз тут знаходиться підрозділ Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького – найбільшого художнього музею в Україні, який вміщує понад 67 тисяч експонатів.

Зали палацу мають розкішний вигляд. Позолота, меблі із цінних порід дерев, мармур, пишний розпис – все це надзвичайно вражає своєю величною красою. Декілька років тому в будівлі було відкрито каплицю, де нині зберігається найстаріша ікона міста. Також палац діє як міський РАЦС.

 

«Бастіон» – це фортечна галерея, що знаходиться поряд із залишками старовинної фортеці в Івано-Франківську. У XVII столітті тут було засновано місто-фортецю, яку оточувала бойова споруда, що складалася із 6 (за іншими даними 8) стін – бастіонів. До нашого часу повністю зберігся 1 бастіон, ще декілька збереглися частково, інші були зруйновані.

Велику частину «Бастіону» займає художня галерея, де відбуваються виставки живопису українських художників та художниць, а також виставки різних видів мистецтва.

Інша частина фортечної галереї – тераса для прогулянок. Проходячи нею можна відвідати ресторани, бутики, сувенірні крамниця та інші складові торгово-розважального центру.

 

«Бастіон» – це дивовижне поєднання минулого із сучасним. Прогулюючись галереєю чи сидячи за чашкою кави з близькою людиною, можна поринути у дивовижну історію давніх часів.


Кам’янець-Подільська фортеця розташована на скелястому півострові в каньйоні річки Смотрич. Наразі фортеця поділяється на Старий замок, який вміщує 11 веж, та Новий. Але все почалося у часи Київської Русі із дерев’яної споруди, яка за різними даними з’явилася на місці фортеці від IX до XI століття. І лише у XV столітті її зробили кам‘яною.

Фортеця, що увібрала в себе могутній дух середньовіччя та багату історію, височить над берегами, вдало поєднуючись із мальовничими краєвидами. Таким чином Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець» заслуговує на те, щоб називатись одним із 7 чудес України.

 

У фортеці проводять всеукраїнські та міжнародні фестивалі, серед яких фестивалі середньовічної культури, військово-історичних реконструкцій, повітряних куль та інші.


«Український Єрусалим» – це комплекс споруд, які є копією великих святинь самого міста Єрусалима. Розташовується перший на території Марійського духовного центру Зарваниця у Тернопільській області.

Спочатку задум полягав у тому, щоб створити копію лише Гробу Господнього. Але після завершення його будівництва, люди підхопили ідею і почали жертвувати кошти для будівництва ще й інших споруд. Мета полягала у тому, щоб створити цілий комплекс, до якого крім Гробу Господнього увійшли:

 

- гора Голгофа

- Святі сходи

- Гетсиманський сад

- Купіль Витезда

- Вежа Давида

- Левові ворота

- Камінь Помазання


Відвідати «Український Єрусалим» – це чудова можливість ближче познайомитися зі Святою землею, не виїжджаючи за межі власної країни.


У Хустському Районі Закарпатської області знаходиться оленяча ферма – єдина ферма плямистих оленів в Україні. На 57 гектарах території знаходиться понад три сотні оленів. Влітку шерсть тварин м’яка, забарвлення яскраве з білими плямами, взимку шерсть стає тьмянішою та жорсткішою. Тому найвдаліший час для відвідування ферми – літо. Кожний охочий може погодувати оленів із власних рук. Яблука, хліб та сухарі – найулюбленіші ласощі тварин. До того ж недалеко від ферми у селі Хуст знаходиться Селиська сироварня, де можна купити сиру та відвідати екскурсію з дегустацією.

 

Бакота – затоплене село, що розташоване у Хмельницькій області на території Національного природного парку «Подільські Товри». Колись на цьому місці знаходився важливий політично-адміністративний центр за часів Галицько-Волинського князівства. Святий Антоній, засновник Києво-Печерської лаври, також вважається засновником і чоловічого монастиря у Бакоті, залишки якого знаходяться на висоті 70 м.

 

Під час будівництва Новодністровської ГЕС у 1981 році, село пішло під воду.

Нині Бакота є туристичним місцем, яке приваблює людей своєю спокійною красою. На території також знаходяться печери та джерела з цілющою водою. Для любителів активного відпочинку є можливість попливти Дністром на катамарані, човні чи яхті, політати на параплані, а також взяти участь у турі на SUP-борді та інше.


Державний історико-культурний заповідник «Тустань» знаходиться поблизу села Урич у Львівській області.

На його території знаходиться наскельна фортеця, яка раніше слугувала оборонним комплексом. Її особливістю є те, що самі скелі і слугували обороною, в той час, як зазвичай для цієї цілі будували дерев’яні, а пізніше кам’яні фортеці.

 

Крім неї на території заповідника розташований Музей історії Тустані, в якому зберігаються археологічні знахідки, що були виявлені на території міста-фортеці. Також тут можна побачити наскельні малюнки, потрапити на виставку, яка допоможе зрозуміти культуру села та його жителів, помилуватися надзвичайними краєвидами та просто прогулятися заповідником. Варто пам‘ятати, що в наш час особливо важливо берегти природні комплекси та зберігати культурну спадщину – саме це завдання виконує Тустанський заповідник.