Home

Фемінізм або рівність статей. Міфи та стереотипи сучасних професій жінок та чоловіків

матеріал підготувала Юлія Ящук 

XXI століття – час свободи, самореалізації та нових можливостей. Сучасна жінка владна бути ніжною, тендітною, і водночас сильною та незалежною. Що ж являє собою поняття «Фемінізм» та як сприймає це поняття людство? Які міфи та стереотипи сучасних професій чоловіків та жінок? Чи потрібен фемінізм в Україні та яка від нього користь? 

 

Фемінізм – це напрямок в рівності прав жінок та чоловіків; рух, який підвищив статус жінки у більшості суспільств. За словами Тамари Марценюк (кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», авторка книги «Чому не варто боятися фемінізму»), за останні століття статус жінок дійсно змінився. І це не дивно, адже можливість навчатися в університеті, можливість працевлаштуватися, право на спадок, виборче право, репродуктивне планування – це все було нетиповим для жінки в минулих століттях. Багато серед типового верства населення вважає, що поняття фемінізм це погано і зовсім не потрібне для життя. То чи відповідає це дійсності?


Від самого початку феміністичний рух бореться проти всіх форм насильства жінок і дівчат (зокрема, сексуального і домашнього), за їх фізичну недоторканість, цілісність і здоров'я (проти таких практик, як калічення геніталій, «вбивства честі», спалювання наречених, селективні аборти, дитячі шлюби, проституція). Добре, чи погано це? Кожен робить висновки самостійно.

Феміністами є всі, хто підтримують ідеї даного руху, свободу та права жінок. Людину, що підтримує деякі ідеї фемінізму, або не бере участі в суспільному русі, називають профеміністкою.


В сучасному світі немає поділу на чоловічі професії і жіночі, проте існує ряд стереотипів, які закладені суспільством. Жінка-таксист – погано водить машину, або ж начальником, керівником певної структури може бути тільки чоловік. Чи правильно це? Кожна людина від свого народження має право вільно обирати своє покликання. В Україні гендерну рівність охороняє Конституція за законом «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та законом «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

 

Проаналізувавши, дані є багато успішних жінок, що реалізували себе в «чоловічих професіях». Людмила Гайдук – лікарка-хірургиня. В 70-х роках минулого століття професія лікаря вважалася чоловічою. Більше того, у радянські часи велику увагу звертали на виховання лікарів та військових, серед яких було небагато жінок. Тетяна Миргородська – журналістка, що зняла фільм у зоні АТО. Фільм під назвою «Портрети війни», навіть отримав почесну нагороду на телерадіофестивалі «Калинові мости» в Польщі. Світлана Колесник – начальниця сектора Ніжинського відділу поліції, нині єдина жінка в керівному складі серед 15-ти чоловіків, має двох підлеглих чоловічої статті –обидва майори міліції. 


Ламаємо стереотипи і в сучасних професіях чоловіків які реалізували себе в «жіночій роботі». В’ячеслав Корнієнко – майстер нігтьової естетики, понад 10 років працює в сфері краси. За його словами, ще в дитинстві зрозумів, чим хоче займатися. Олександр Іваненко – флорист-викладач, може зробити чудовий сюрприз будь-якій дівчині. Його професія поки залишається в Україні нетиповою для чоловіків. Сам же, Олександр говорить, що знає тільки трьох колег чоловічої статі.


Не важливо, якої ти статі, не важливо, що подумають інші. Світ не стоїть на місці. Багато галузей розвиваються, змінюється уявлення про традиційно «жіночі» та «чоловічі» професії. Головне розвиватися та знайти своє покликання.