Home

Навіщо вчити іноземні мови?

матеріал підготувала Мельничук Тетяна


Досить часто люди ставлять собі питання й думають над тим, аби почати вчити певну іноземну мову. Для чого вони хочуть її вивчити та яка з цього користь?

 

Один австро-англійський філософ Людвіг Вітгенштайн сказав: «Межі твоєї мови – межі твого світу». Чи це не правда? Тож давайте розберемося у користі іноземних!


Чим більше мов Ви знаєте – тим краще, бо стаєте ерудованими. З Вами цікаво говорити оточуючим, адже можна «зачепити» такі теми, як фемінізм, яке авто краще купити, куди з’їздити на відпочинок. Таким чином, можна підвищити свою самооцінку, стати впевненішим у собі. Якщо Ви опановуєте англійську мову, то не потрібно у пошуковій стрічці вводити різні сучасні слова, терміни, бо Ви і так їх знаєте. Наприклад,  одразу зрозуміло, що скролити стрічку (від англ. scroll) – гортати, смог – це туман із димом (від англ. smog і fog), фабінг (від англ. phone і snubbing) – постійне споглядання на телефон. Вивчаючи іноземну – Ви ще й залишаєтеся у тренді, так сказати.


Коли у стрічці «Іноземні мови» Вашого резюме написано декілька мов – є більші шанси працевлаштування. Чому це так важливо? До прикладу, офіс може переїхати за кордон або ж співпрацювати з іноземними компаніями. Саме в такі моменти у Вас є більші шанси для того, щоб залишитися на роботі, отримати підвищення працюючи з іноземними клієнтами. Креативність, яка так сильно цінується керівниками, також розвивається під час вивчення іноземної мови. Неодноразово ми пишемо твори англійською, придумуємо речення із новими словами, знаходимо цікаві теми для обговорення – це все слугує покращенням творчого мислення, творчої діяльності.


Іноземна мова – це прояв себе в іншому середовищі. Чи може хтось посперечатися, що відвідувати якусь країну та розмовляти тієї мовою набагато легше, ніж показувати мовою жестів, що потрібно купити, замовити у ресторані? Ви невимушено спілкуєтеся із людьми, говорите про свої потреби та не відчуваєте жодного дискомфорту, як на мене, ідеально! До того, ніхто не забороняв нові знайомства, тому не так важко знайти подругу чи друга за кордоном.


Ваше довголіття та здоров’я залежить від іноземних мов. Вчені вірять, що вивчення другої мови розвиває білінгвілізм, тобто форму тренування мозку завдяки якій наша пам’ять покращується. Іноземна мова може вберегти від інсульту. Як це можливо? У той момент, коли Ви «перемикаєтеся» з однієї мови на іншу, у мозку з’являються так звані перемикачі. Вони, якраз таки, протистоять шкоді. Окрім, занепад мозку сповільнюється і Ви можете вберегти себе від таких хвороб, як Альцгеймер, деменція.


Аби довести на практиці користь іноземних, маю нагоду розповісти про вивчення мов у Сполученому Королівстві. Здавалося б, люди розмовляють англійською, а це – універсальна мова. Можна дійти висновку, що британцям не потрібно нічого вчити. Це правда, англійців навіть називають лінивими лінгвістами.

Однак, все вище згадане вони ніяк не отримають без практики, тому в Англії було започатковано кампанію «Вивчи 1000 іноземних слів» ще у 2013 році, аби люди змогли поринути у цей процес, вивчити трохи лексики та здобути нові знання. Якби від мов не було користі, для чого британцям це було б потрібним?


Отож, знання та сам процес вивчення іноземних приносить не тільки задоволення, а й користь. Опановуючи другу мову – Ви стаєте розумнішими, впевненішими у собі, креативнішими, успішнішими та більш здоровими.