Home

Не беруть без досвіду, а досвіду немає, бо не беруть?

матеріал підготувала Дмитровська Анастасія

Знайомо? Мені теж знайомо. Це проблема із якою стикається більшість тих, хто тільки починає свій шлях у професії. Роботодавців, котрі хочуть бачити у штаті досвідчених кандитадів можна зрозуміти, але тим, хто замість роботи отримав “Мы вам перезвоним” від цього легше не стає. Сьогодні будемо розбиратися із вічною дилемою “Де ж набути того досвіду без якого всюди зась та із чого почати пошуки роботи”.

 

Почніть із резюме

Так, нічого нового поки що я вам не сказала. Те, що резюме - це дієвий інструмент для пошуку роботи ви знаєте і без мене. А от про те, що в середньому рекрутер витричає на аналіз вашого резюме 20 секунд ви могли і не знати. Саме стільки часу потрібно для того, щоб зрозуміти чи варто далі вдумливо вивчати ваше резюме. У вас є лише 20 секунд, аби запам’ятатися, тому над своєю самопрезинтацією треба добре попрацювати. Резюме має бути оригінальним, щоб виділятися серед інших, інакше у боротьбі за увагу рекрутера матимете гарантовану поразку.

Не прикрашайте дійсність

Прошу, пишіть тільки правду! Так, це істина, яку всі ніби й так знають, але всеодно її постійно треба проговорювати. Можливо, серед ваших знайомих є ті, у кого “прокатило” і брехня не викрилася, але де гарантія, що цього не станеться, або гарантія того, що у вас теж “прокатить”? Приписування собі навичок або посад - це невдячна справа, яка плямує вашу репутацію. Майте це на увазі!

Що писати, якщо немає досвіду?

Досвід роботи не обмежується тільки тим, який прописаний у вашій трудовій. Якщо ви тільки починаєте, то відсутність досвіду це нормально. Маєте досвід огранізації подій? Так напишіть про це в резюме, а ще можна написати про стажування, курси, практикуми, волонтерські та студентські ініціативи до яких ви були залучені. Це ж теж ваш досвід, тому розкажіть про нього роботодавцю. Якщо ж подібного досвіду немає, то саме час його набути.
Ще важливою є візуальна складова вашого резюме, особливо, якщо ви людина творчої професії. Тут ви зможете знайти шаблони для вашого резюме на різний смак https://www.canva.com/ru_ru/sozdat/rezyume/

Стажування та практика Якщо в штат без досвіду беруть не охоче, то ситуація зі стажуванням та практикою значно краща. Використайте цю можливість! Так, часто говорять, що задарма працювати не можна, але це не ви безкоштовно працюєте, а вас безкоштовно навчають. У деяких компаніях є програми стажування і вони навіть оплачуються. Зазвичай набір проводиться на конкурсній основі та якщо компанія, що вас цікавить немає офіційної програми стажування, то можна написати рекрутеру і запропонувати себе у якості стажера. Будьте готові до того, що вам можуть відмовити, але на одній компанії світ не зійшовся, а від того, що напишете і поцікавитеся нічого не втратите. Часто першу роботу отримують практиканти, що добре себе зарекомендували.

Ініціатива карається?

Ні, не карається! Це той самий випадок, коли слова “инициатива наказуема” працюють навпаки. Що я маю на увазі? Пояснюю. Якщо ви журналіст, то наявність особистого блогу, в якому ви б писали тексти та взаємодіяли зі своєю аудиторією це прекрасна характеристика для роботодавців. Подібна ініціатива хороша можливість себе зарекомендувати, а створення власного проекту завжди буде вашим плюсом. А ще це той самий досвід, у пошуках якого ви знаходитеся.

Самоосвіта

Курси, практикуми, тренінги та вебінари це не тільки гарна можливість зробити ваше резюме привабливішим, це ще й нагода прокачати свої професійні навички. Є велика різниця між “маю жагу вчитися”, яке ви впишете у “Навички” і тим, що потенційний роботодавець побачить у графі “Самоосвіта” перелік конкретних курсів та практикумів, на яких ви навчалися. Самоосвіта - це не завжди історія про те, щоб заплатити всі гроші світу за курс, отримати сертифікат і забути. Ця сфера наразі активно розвивається, тому зараз можна знайти безліч курсів на різні потреби та гаманці. А можна розвивати професійні навички і безкоштовно. На цій платформі ви знайдете як оплачувані, так і безкоштовні професійні курси https://prometheus.org.ua/courses-catalog/


Головне - діяти. Робити спробу, якщо не вийшло - не біда, бо після кожної спроби у вас залишається не тільки відмова, а й ще одна спроба і досвід. Аналізуйте та пробуйте знову, але вже інакше. Секрет у тому, щоб не здаватися та пробувати знову й знову, поки ваша спроба не стане успішною! І тоді у вас обов’язково все вийде!