Home

Творчість не тільки в мистецтві

матеріал підготувала Бикова Євгенія


Відкрийте Гугл, вбийте «творчість» і зайдіть у картинки. Вам покаже безліч фото з малюванням. Мені здається, що це стереотипні асоціації. А що, якщо я вам скажу, що творчість може використовуватися не тільки в творчих професіях? Архітектура, музика, книжки, фільми, дизайн, картини – це все добре, але як розбавити сірі будні економіста, директора, вченого, офіціанта, міністра, політика..? Усе просто! Через деякий час краплинка творчості в день, переросте у море креативу за хвилину.

PS: лінь – не завжди погано.

 

Для початку, треба відповісти на питання: що таке Творчість? Для мене Творчість – це не тільки вміння малювати, створювати образи, підбирати правильну кольорову гамму та ноти. Це й навички швидко знаходити рішення, робити нестандартно буденні речі, шукати інші шляхи виконання роботи… Генерувати безліч ідей, починаючи з найбезглуздіших і непотрібних, - хто знає, можливо, вони переростуть у щось більше, - так і народжуються великі відомі бренди. Я впевнена, що більшість з нас відкривали двері або шухляду ногою, коли руки були зайняті; чи замість того, щоб щось полагодити, ми просто використовуємо клейку стрічку. Лінь заставляє шукати інші шляхи вирішення проблеми і допомагає творчості вивільнитися.

Теж саме можна застосовувати й на роботі, ким ви б не працювали:


- Економіст генерує ідеї та шукає найвигідніші шляхи покращення становища, щоб не зачепити інші сфери країни. Він може записувати свої данні у блокнот, на комп’ютері, або за допомогою голосового вводу. У важкі часи можливе використання незвичайних економічних просувань. Тісно пов’язана з цим і професія маркетолога, що аналізує ринок, покупців, думає, як краще представити продукт, щоб його купила та чи інша категорія покупців.

- Директор компанії може створити декілька веселих законів, також проводити збори у незвичайному форматі або місці, зробити зону відпочинку для обідньої перерви.

- Касир може спробувати підкидати речі, коли бере їх з конвеєрної стрічки, як бармен (тільки, якщо це не щось важке чи що легко б’ється)


Думаєте, що закони писати нудно і треба віднестися до них з великою відповідальністю? Ось вам декілька законів у різних країнах, яких ніхто не дотримується і за це не карають:


- В Австралії не можна виходити н а вулицю у рожевих шортах у неділю, а також не можна вкручувати лампочку самому, бо це робота тільки для кваліфікованого електрика

- у канадському місті Суріс забороняється ліпити сніговиків понад 75 сантиметрів.

- В Ераклії, Італія, не можна будувати замки з піску, бо вони заважають тим, хто гуляє набережною

- У Швейцарії заборонено змивати воду в туалеті після 22 години, для того, щоб зберігати норми тиші

- США: не варто бігати спиною після заходу сонця в штаті Коннектикут, тримати коня у ванній в Південній Кароліні або ходити з левом у кінотеатр у Меріленді.

- Політики та мери особливо можуть не сумувати і використати на повну свій творчий потенціал у проведенні державних або місцевих заходів у незвичному форматі, у будові нових креативних місць розваг та відпочинку, у запровадженні екопроектів, а також у прикрашенні міст, як ще ніколи не прикрашали. Беріть приклад з Бориса Джонсона, який пролетів на канатній доріжці або з Володимира Зеленського, що разом з людьми бігав через фонтан у Маріуполі. Головне - більше розмовляти з громадянами, дізнаватися, чого вони хочуть, та робити це у 100 разів кращим і несподіваним.


Отже, використовуйте творчість на максимум, навіть там, де неможливо, а таких видів діяльності немає! Розпочати можна просто з буденних справ (полийте квіти іншим способом; робіть усе лівою рукою, якщо ви правша; покладіть речі на місця, де вони ніколи не лежали, але щоб і не заважали; їжте бутерброди долілиць…), потім переходьте до серйозніших справ і теж шукайте інші способи їх виконання, і нарешті робіть так на роботі. Спочатку ви подумаєте, що це навпаки важчий шлях виконувати роботу, але з часом все більше і більше незвичних ідей буде спадати вам на думку і ви зможете застосовувати їх до будь-якої діяльності.