Home

Бути українцем – це стиль!

матеріал підготувала Євгенія Фіненко

 

Сідай, влаштовуйся зручніше, бери з собою горнятко кави або чаю і давай поговоримо з тобою відверто. На часі рулить все українське - це нова мода, революція, або як каже молодь, – це мейнстрим. Та насправді дуже хочеться, щоб всі запам’ятали одну важливу думку: українське це не тренд, українське - це стиль життя. Не лише зараз, доки йде війна, а й тоді, коли ми залишимося в країні сам на сам, без уваги світової публіки та гучних заголовків «жовтої преси». Тоді, коли будемо тільки ми, українці, чи будеш ти пам’ятати, що твоє, і наскільки воно дійсно важливе? Зроби українське по-справжньому своїм не тому, що це просто модно, а тому, що серце відчуває саме так.

 

У сьогоднішній статті я хочу познайомити тебе з українською культурою сучасності. Тут буде трошки фільмів і серіалів; трошки книг та музики, можливо, щось ти вже чув і бачив, але я на 100% впевнена, що буде цікаво.

Почнемо з невеличкого списку фільмів та серіалів. Я особисто подивилася  кожен, тож ці рекомендації  від серця до серця.

«Століття Якова» – це український історичний мінісеріал, який складається із 4 серій, знятий режисером Бата Недич за однойменним романом Володимира Лиса. Сюжет серіалу розгортається навколо головного героя Якова, якому пощастило дожити до свого сторічного ювілею. Кожна серія – це нова частина життя: Уляна, Зося, Війна, Фінал. Неймовірно хвилюючий, захоплюючий, зі зворушливою лінією кохання та цікавими історичними подіями України різних часів.

«Кава з кардамоном» – дівчатка, той самий серіал про кохання 19-го століття: гарні сукні, бали, віденський вальс, чоловіки в класичних костюмах… Ех, шкода лишень, що кохання заборонене, адже історія обертається навколо українки та польського шляхтича, яким ніяк не судилося бути разом. Історична драма розгортається у Львові того часу, тому ви отримаєте як цікавий сюжет, так і величезне естетичне задоволення.

«Сага» – серіал режисера Дмитра Лактіонова, який складається з 12 епізодів і розповідає нам історію родини Козаків, яка починається ще задовго до Першої світової війни та закінчується Майданом 2014 року. Серіал дійсно вартий вашої уваги – чудово підібрані актори, музика, картинка, сюжет. Єдиний мінус – із середини починається трошки незрозуміла історія з героями. Коли персонаж дорослішає та переходить в інший час, актори змінюються й іноді складно розібрати, хто є хто.

«Стоп-Земля» – український ігровий фільм режисерки Катерини Горностай. Наче така звичайна, але від того не менш хвилююча стрічка про сучасних підлітків, їхнє шкільне життя, перше кохання та проблеми, які здаються кінцем усього. Трошки відірватися від рутинності та поринути в історію Маші та її друзів.

«Козаки. Абсолютно брехлива історія» – комедійно-історичний серіал режисера Олександра Березаня про козаків та їхнє життя. Багато сміху, пригод, кохання – це 100 % те, що треба, аби трошки відключитися від новин та пережити круті моменти з українськими воїнами 17 століття.

«Крути 1918» – український історичний фільм, знятий режисером Олексієм Шапарєвим. Розповідає нам про бій під Крутами, який відбувся 16 січня 1918 року між військовими-курсантами УНР та військами Радянської росії. Обіцяю, що ви будете плакати, тож не забудьте підготувати хустинки для перегляду!

«Чорний ворон» – фільм режисера Тараса Ткаченка за мотивами всесвітньо відомого роману Василя Шкляра. Перед нами розгортається картина боротьби українських повстанців проти комуністичної влади 1920-х років. Сильно, зворушливо і, як-то кажучи –  на часі зараз. У головній ролі – Тарас Цимбалюк.

«І будуть люди» – український історико-драматичний серіал, який складається з 12 епізодів, був знятий режисером Аркадієм Непиталюком. Разом із героями ви проживете всі події 20 століття, відчуєте купу емоцій та переживань. І не забувайте – історія повторюється!

 

                                                       

Сподіваюся, ви вже обрали, що переглянути після тяжкого робочого дня або на вихідних, у затишному колі близьких та друзів. Тож ми впевнено переходимо до літературної сторінки нашої статті.

«Динамо Харків» Сергій Жадан – нова неперевершена поетична збірка, яка поповнилася купою нових віршів. Ну що може бути краще цієї осені, ніж Жадан та горнятко запашної кави? Звісно, тільки перемога! На сьогодні це найповніша збірка поета. До речі, мені так і не вдалося вихопити жодного примірника у видавництвах, тож тепер я в очікуванні нових видань.

«Антологія української поезії 20 століття. Від Тичини до Жадана» – це оновлена збірка, яка складається з 2016 сторінок, наповнених неймовірною поезією поетів різних років. Хутчіше відправляйтеся на інстаграм-сторінку або на офіційний сайт видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА та забирайте свій примірник.

«Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» – ця книга сподобається тим, хто цікавиться автобіографіями, розслідуваннями й дослідженням різних історичних та архівних матеріалів. Історія розповідає про кримінальну справу, життя і смерть українського поета-дисидента Василя Стуса. Уся інформація підкріплена реальними фактами та документами. Тож, чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?

«Ворошиловгра́д» Сергій Жадан – роман, який переміг у конкурсі «Книга року Бі-Бі-Сі» за 2010 рік. Розповідати про сюжет – марна трата часу, надто багато метафор, цікавих сенсів та прихованих думок. Отож, раджу просто взяти книгу до рук та поринути у вир життя головного героя – Германа.

 «Українська мова без табу. Словник нецензурної лексики та її відповідників. Обсценізми, евфемізми, сексуалізми» – а можна тут без довгих речей? Просто скажу – щоб веселіше та цікавіше було пізнавати рідну мову.

«Тіні» Марічка Крижанівська – такого ви ще точно не читали! Перший гуцульський детективний роман. У мене аж мурашки йдуть від захвату! Пориньте в історію зйомок всесвітньо відомої стрічки «Тіні забутих предків». Але це не просто історичний роман, а спогади, історія та міфи… Коротше, усе що потрібно для щастя книгомана.

«Трохи пітьми або На краю світу» – доволі неоднозначний та суперечливий роман українського письменника Любка Дереша. Щорічний з’їзд неформалів у Карпатах перетворюється на сеанс масового суїциду. Що трапилось? Як розгорталися події? Та чим закінчилася ця божевільна історія?

Ну що, ви вже відвідали найближчий книжковий магазин, щоби провести цю осінь із максимальною насолодою для серця та душі?

 

                                                       

І нарешті останній параграф нашої статті – музика! Насправді зараз виходить величезна кількість неймовірних треків, тож тут буде лише невеличка добірка тих, що запали в серце нашій редакції та мені особисто.

«Пісня про дівчат» Гражданин Топинамбур

«Чути гімн» Skofka

«Поцілуй» Арсен Мірзоян

«Квіти мінних зон» Океан Ельзи

«Сталеві квіти» Бумбокс

«Метро» Жадан і Собаки

«Недоторкана» Артилерія

«На лінії вогню» Океан Ельзи

«Касета» SadSvit

«Вітчизна» Pianoboy

«Київ то є Вдома» SAGE

«Мадонна» Жадан і Собаки

«Не дзвонила, не заходила» Мотор’Ролла

«Джеральдіна» Арсен Мірзоян

 

Неймовірно хочеться вірити, що в кожного з нас з’явиться ця сильна та неподільна любов до всього нашого, рідного, українського. Варто лиш зануритись трошки більше, і я обіцяю, ви обов’язково закохаєтеся.

І головне, пам’ятайте: українське це не про тренди, українське – це про стиль життя!