Home

Як надихати інших, не впавши в прірву самому?

матеріал підготувала Токарь Валерія

Отримувати кайф від того, що можеш позитивно вплинути на долю інших – мабуть, одна з найкращих можливостей у цьому світі. Цікаво, що в кожного, хто надихає людей змінюватись на краще, виходить це по-різному.  Одні організовують спеціальні психологічні марафони, інші комунікують з соціумом, даруючи при цьому свої посмішки.
 

Проте бути весь час в ресурсі доволі складно, адже всі ми живі істоти й знаємо про емоційне вигорання. Воно застає так не очікувано, саме в той момент, коли сили мають з’явитися, щоб викластися на повну. Тож, постає питання: як надихати інших, не впавши в емоційну прірву самому?

По-перше, читайте багато художніх книжок. Це буде маленькою втечею від реальності, яка допоможе відновити психологічний стан. Наскільки цікаво спостерігати за розвитком любовних ліній сюжету чи розгадувати найскладнішу загадку детективу! Якщо ви все ж таки хочете отримати хоча б невелику порцію натхнення для себе самого, знайдіть персонажа, прототипом якого є. Проаналізуйте його дії, слова, можете навіть уявити його справжнього.
 

По-друге, відволічіться на творчість. Танці, співи – ось найкраща емоційна розрядка. Музика може текти по ваших венах, ніби кров, і ось ви вже знаходитесь в іншій реальності. Справжні українські треки вміють не лише піднімати настрій, а й змусити мріяти, відпочити, літати. До речі, спробуйте скомбінувати швидкі пісні з повільними. Ви будете змінюватись, адаптуватись під ноти, вивільнюючи ваш неспокій та втому.
 

По-третє, займіться арт-терапією. Можливо, ви давно мріяли навчитися малювати в напрямку абстракціонізму? Зараз саме час. Висвітліть усі переживання на полотно, звільніться від них, а ту порожнечу, яка сформувалася, наповніть новими яскравими барвами. Не обмежуйте себе, дайте змогу перенести весь ваш внутрішній світ на полотно.

 

І на останок, порозмовляйте з людьми, от тільки прийміть на себе не роль «натхненника», а роль слухача. Подивіться як людина емоційно наповнюватиме ваш діалог, які жести вона використовує. А чи помічали ви подібні рухи за собою?

Безперечно, надихати людей – важка й водночас захоплююча справа. Приємно розуміти, що ти можеш наштовхнути когось змінитися. Хоч якби складно не було, ні в якому разі не варто кидати це діло. Візьміть маленький відпочинок, приділіть час собі, і ви відчуєте як знову наповнені силами та позитивом.