Home

Чим небезпечна шароварщина?

матеріал підготувала Пузирьова Варвара

 

Яскраві шаровари, розхристані «вишиті» сорочки, жахливі пластикові вінки, садок вишневий, гопак і стереотипи про  смішних селюків-українців які тільки п’ють горілку та їдять сало – це жахлива «шароварщина», нав’язана псевдо українська культура.
  

В ХХ сторіччі за ініціативи Сталіна, який визначив радянську культуру як «національну за формою та соціалістичну за змістом» Радянський Союз почав примітивізацію культур союзних народів. Тобто, почав розмивати культурні кордони. Найяскравішим прикладом цього процесу стала «шароварщина». Ідеалізоване та стандартизоване зображення українців, яке показували лише так, як було вигідно. Найбільше «шароварщину» пов’язують з ім’ям Бориса Шарварко головного режисера фестивалів і культурних програм в Радянському Союзі, який неабияк посприяв її поширенню. Але яка небезпека криється в цьому явищі?

Насамперед наративи псевдо української культури створюють образ малоросів, кумедних «хохлів» та менших братів. Це формує комплекс меншовартості в українців та відштовхує молодь від вивчення своєї культури та традицій.

По-друге, таке стереотипне зображення малює Україну в очах іноземців, як щось смішне й відстале. Країну, яку важко сприймати серйозно.

По-третє, «шароварщина» небезпечна тим, що витісняє  автентичну культуру нашої країни. Навіть самі українці починають сприймати штучну картинку за правду. Більшість українців вважає що їх предки справді одягалися виключно в різнобарвні шаровари й вишиті сорочки з калиною та маками, але це не так. Вони часто одягалися за європейською модою, а шаровари носили з лляної тканини чи сукна й не тих жахливо-яскравих кольорів, які ми так звикли бачити. До речі, деякі елементи костюму у різних регіонах України відрізнялися між собою. Наприклад, чоловіки з  півночі та заходу країни одягали завужені донизу штани. Що ж до вишиванок, то на справжніх українських сорочках ніколи не вишивалися маки та калина, такі орнаменти це ще один результат деградації.

 

На жаль, явище «шароварщини» досі існує в сучасній Україні. Воно активно паразитує на нашій культурі й поширюється серед українців  у рекламі, фільмах, сувенірній продукції, дизайнах, концертах й серед звичайних українців. Проте, чим більше українців зрозуміють яку загрозу несе в собі ця тарабарщина й чим більше українців припинять споживати її, тим скоріше Україна зможе позбавитися «шароварщини» назавжди. Українська культура – це не тільки про шаровари, гопак, варенички та горілку, вона набагато більше. Українська культура автентична, самобутня та неповторна.