Home

5 ознак того, що ви маєте низьку самооцінку

матеріал підготувала Груднєва Катерина

Психологи стверджують, що самооцінка зароджується з дитинства і формується впродовж усього життя, а отже, на неї можуть впливати дитячі травми, біологічні особливості та навіть невдалий життєвий досвід. Але, як визначити проблему із самооцінкою та що робити, коли помітили це у собі? Шукайте відповіді у цьому матеріалі!

 

Стабільна і хороша самооцінка - основа психологічного благополуччя кожної людини. Саме завдяки їй ми маємо змогу оцінювати себе гідно, ставитися з повагою до себе та оточуючих, і, що не менш важливо, любити себе з усіма перевагами та недоліками. Так само самооцінка має властивість впливати на активність людини і прагнення до самовдосконалення.

Не завжди людям вдається мати стабільну самооцінку, і часто це призводить до проблем на роботі, у взаєминах з оточуючими та нашому внутрішньому стані. Щоб визначити низьку самооцінку, можна спиратися на такі ознаки:

  • Ви часто сумніваєтеся в ухвалених вами рішеннях;
  • Думка про можливі труднощі викликає у вас страх і паніку;
  • Ви занадто вимогливі до себе;
  • Думки про те, що ви робите недостатньо, не полишають вас;
  • Почуття тривоги переслідує вас і змушує занадто часто думати про дрібниці.

 

Проблему низької самооцінки не можна пускати на самоплив, тому що вона тягне за собою досить серйозні наслідки. Наприклад, людині, яка зіткнулася з цим, дуже легко довести себе до депресії або тривожного розладу.

 

Якщо вже ви зіштовхнулися з цією проблемою, то не потрібно себе знецінювати, коли щось у житті йде не так, як планувалося, не забувайте жити активним життям, читати, розвиватися та шукати справу, в якій ви неодмінно зможете стати кращими. Проте, якщо вам не вдається самотужки впоратися з цим станом, то радимо не зволікати, звернутися до кваліфікованого фахівця і працювати над розв'язанням проблеми разом із ним.