Home

Чому люди критикують інших людей


матеріал підготувала Груднєва Катерина


Часто ми чуємо на свою адресу критику, яка буває як обґрунтованою, так і не обґрунтованою. Найчастіше суспільство вдається до другої, непрошеної і мало коли з благими намірами. Чи варто витрачати час на тих, хто критикує нас і чому люди це роблять, пропонуємо дізнатися у цьому матеріалі!

 

Ми стикаємося з критикою на роботі, вдома і навіть у громадському транспорті. Критика інших людей стосовно вас часто знижує самооцінку та впевненість у собі. Причини такої поведінки можуть бути наступні:

  • Заздрість
    У кожного з нас серед знайомих є хоча б одна людина, яка критикує інших за купівлю нової машини, за незвичайний манікюр або за новенький айфон. Часто така критика виникає через почуття заздрості.
  • Комплекси
    Більшість жінок вдаються до критики на адресу інших через занижену самооцінку та невпевненість у собі. Замість того, щоб працювати над своєю самооцінкою і полюбити себе, вони починають самостверджуватися за рахунок інших.

  • Особисті мотиви
    Часто критика буває через особисті мотиви людини. Наприклад, щоб зачепити почуття іншої людини і виставити її в поганому вигляді перед іншими. Така критика часто спрямована на те, щоб задовольнити вигоду особи, яка критикує.
  • Емоції

Хоч раз ви спостерігали гнівні коментарі матусь під постами блогера, який показує щасливе сімейне життя. Найчастіше так відбувається через те, що емоції просяться назовні, а гнівні коментарі – один із способів емоційної розрядки.

  • Позиція жертви
    Часто ми чуємо критику в бік начальника фірми за те, що довгий час вас не підвищують. Але, чи достатньо добре ви працювали для того, щоб вас підвищили?

 

Непрохана критика - це завжди неприємно. Якщо вона вас чіпляє, то слід попрацювати над особистою самооцінкою і внутрішніми проблемами. Щойно ви почнете любити себе, тоді вас не чіплятиме чужа думка. І пам'ятайте, що щасливі люди не критикують!