Home

Синдром відкладеного життя - перешкода до нашого щастя

матеріал підготувала Катерина Груднєва


"З понеділка піду до залу", "після війни відкрию власний бізнес", "після свят сяду на дієту" - впізнаєте себе? Життя, прожите дотримуючись деяких сценаріїв, явно не зробить вас щасливими. Про те, що таке синдром відкладеного життя, як його розпізнати та як він впливає на нас дізнаєтеся в цій статті!

 

Синдром відкладеного життя - не є психічним або психологічним порушенням. Якщо говорити простими словами, то це стан, коли людина очікує більш сприятливого часу для того, щоб бути щасливою.


Як і більшість психологічних проблем, синдром відкладеного життя має здатність зароджуватися в дитинстві. Цьому легко можуть сприяти такі фрази від батьків, як: "закінчиш школу - роби, що хочеш", "буде своя квартира - там і наводитимеш порядки". Але важливо пам'ятати, що життя у нас одне і відкладати все на потім не вийде, бо рано чи пізно час закінчиться.

 

Фактори, які можуть стати причиною цього синдрому:

  • невпевненість у собі;
  • тунельне мислення або, іншими словами, зацикленість на чомусь конкретному;
  • страх майбутнього;
  • надмірний перфекціонізм;
  • відсутність власної мрії та невміння розрізняти її з метою.

Важливо навчитися жити тут і зараз, адже наше майбутнє не залежить ні від кого, окрім нас. Якщо ви зіткнулися із синдромом відкладеного життя, то важливо не відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні. І пам'ятайте, що ідеальнішого моменту, ніж зараз, щоб зробити задумане ніколи не буде!