Home

Кінострічки під час війни в Україні та «Оскар 2023».

матеріал підготувала Софія Надточій

 

Українське кіно продовжує свій розвиток й отримує престижні винагороди на кінофестивалях світу навіть після повномасштабного вторгнення. Фільми й серіали України завжди були відображенням свідомості й історії, яке попри війну, фінансові та інші перешкоди дивує світ якісними кінострічками.

 

З 2014 року Україна створила чимало документальних фільмів, які не втрачають свою актуальність і є «рупором» для країни. Після 24 лютого знімати фільми стало важче, а подекуди і неможливо через аґресію Росії. Проте режисери презентували чималу кількість кінокартин, які стали доступними всьому світові.
 

Кадр з фільму «Клондайк» Марини Ер Горбач

 

Фільм «Клондайк», знятий режисеркою Мариною Ер Горбач, є представником від України на премію «Оскар 2023» у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». У драмі висвітлюється авіакатастрофа рейсу MH17 Malaysia Airlines та життя родини, яка чекає на дитину. Події відбуваються у селі Грабове Донецької області, де чітко простежуються всі почуття персонажів та проблеми, які постають перед ними через призму зневіри, жорстокості й незламності. Попри жахливі обставини, жінка відмовляється евакуюватися й продовжує боротьбу за життя разом з чоловіком. Стрічка отримала винагороду у номінації «Найкраща режисура світового кіно» на кінофестивалі «Санденс».

 

У 2022 році Україна презентувала підліткову драму «Стоп-Земля», «Памфір», «Бачення метелика», «Йди за мною», «Снайпер. Білий ворон», «Канікули в окупації», «Довбуш»,  «Літургія протитанкових перешкод».
 

Кадр з фільму «Стоп-Земля» Катерини Горностай

 

Важливим поштовхом для піднесення кіно в Україні стала поява стрічок на одному з найпопулярніших потокових сервісів «Netflix». Розмови про подальшу співпрацю й продаж нових пакетів фільмів для показу тривають, що відображає перспективу України у сфері кіно.


Експерти визнають всю складність подальшого розвитку кіно в Україні, адже це не є першістю під час війни. Найближчим часом в кінематографії переважатиме документальний жанр фільму, запит на який росте з кожним днем все більше. Зацікавленість Європи у подіях на території України також допомагає нам у створенні нових проєктів та співпраці із світовими режисерами. Проте, продовжувати відтворювати кіно у активному ритмі зараз неможливо. Дехто сміливо боронить нашу країну у лавах ЗСУ, складним також є ситуація з фінансуванням, тому кінематографісти чекають на міжнародну співпрацю й допомогу.


 Українські митці й мисткині перебувають на інформаційному фронті й поширюють правду на весь світ, що допомагає нам протидіяти злу й аґресії Росії.