Home

«Цифрова цивілізація та комунікаційні процеси»

матеріал підготувала Акопян Ілона


Світ у полоні цифровізації чи послуга для спрощення нашої повсякденності?  Як цифровізація вплинула на нашу сучасність та чому ми віддаємо перевагу «онлайн» простору? Дізнаємось в цьому матеріалі.

 

Комунікація – це один із найголовніших та невід’ємних процесів нашого життя. Все, що нас оточує базується саме на цьому. Ми дивимось новини, читаємо пости в соціальних мережах, викладаємо свої фотографії або ж просто публічно висловлюємо свої думки.


Далеко не кожна людина замислюється над цифровою цивілізацією та комунікаційними процесами, коли вона не має жодних обмежень. Нині ми не хвилюємося за звичайні буденні речі, адже новітні технології значно спрощують наше життя. Чи все так легко та чудово, як нам здається?


Новітні технології – вдалий приклад нашого сучасного життя. Ще з початку все відомої пандемії - суспільство ще ближче стикнулося із онлайн простором. Нині ми й досі занурені в цей режим, адже ситуація в країні надто складна та небезпечна. В такому випадку, рішення про використання технологій дистанційного навчання в освітньому процесі приймається міністерством освіти. Таке навчання має свої переваги та недоліки. З одного боку, ви маєте змогу підлаштовувати навчання під себе та витрачати більше часу на свої улюблені заняття. З іншого, дистанційне навчання руйнує нашу дисципліну та відповідальність.


Якщо розглядати соціальні мережі, то можна помітити, як вільно людина може висловитися на будь-яку тему та знайти серед цього своїх прихильників. Але й варто зазначити, що набирає своїх обертів таке явище, як кібербулінг. В більшості випадків, такі люди залишаються безкарними.

 

Конкуренція між машинами та людьми значно зростає. Ці можливі розгалуження теми чітко простежуються у книжці Ювала Ноя Харарі «21 урок для 21-го століття». Харарі лише описує сили, здатні вплинути на майбутнє всієї планети, які зараз здаються чимось страшно далеким.  Отже, повстає таке питання про значимість людини у сучасному світі: «Ми не маємо жодного уявлення про те, як виглядатиме ринок праці в 2050 році. Прийнято вважати, що машинне навчання та роботизація змінює буквально все – від виробництва йогуртів до викладання йоги. Однак існують прямо протилежні погляди на природу змін і їх неминучість. Деякі переконані, що за якихось 10-20 років мільярди людей стануть непотрібними для економіки. Інші стверджують, що автоматизація й у довгостроковій перспективі створюватиме нові професії та забезпечить зростання добробуту для всіх».


Отже, все зайшло надто далеко. Існують певні розгалуження щодо впливу цифровізації, чи дійсно вона йде нам на користь? Вдіяти щось з цим – буде досить складно. Тому, стежитимемо далі за новими тенденціями розвитку, які прогресують кожного дня.