Home

«Тобі дуже личить ці джинси, особливо ззаду». 4 анонімні історії про домагання

 

                                                       матеріал підготувала Мальована Христина

 
Майже кожна жінка хоч раз у своєму житті зустрічалася з домаганням. На роботі, на вулиці, в міському транспорті, вдома. Будь-де…

Ті, хто скажуть: «Та ні, в мене такого не було!», замисліться над наступними питаннями. Чи доводилось вам відмовляти чоловікам у знайомстві, які були занадто настирливими і не чули слова «ні»? Чи відчували ви дотики незнайомого чоловіка в громадському транспорті? Чи хтось намагався торкнутись ваших інтимних місць без вашої згоди?

Домагання – це перетин ваших особистих кордонів. Дуже часто жінки навіть не розуміють, що дана поведінка не є нормою.


4 анонімні історій про домагання


***

Мені було 14 років, чоловіку - 28. Я вважала себе «дорослою не на роки», а його просто дурненьким. Бо він спілкувався з підлітками, писав неграмотно, виглядав досить молодо. Тому подумала, що різниця у віці - не проблема. Нас познайомили спільні друзі, яким було близько 18 років. Він почав до мене залицятися, пропонув зустрітись удвох. Ми багато спілкувались, бо він був легкою та веселою людиною, тому з часом я почала довіряти йому.

 

І ось ми зустрілись однин на один, ділились історіями з життя, обіймалися.  Коли його рука гладила мою талію мені було трішки дискомфортно, дивне відчуття всередині, проте я вирішила не звертати на це увагу. Але коли я прийшла додому, я відчула бажання помитись… Змити з себе його дотики. Наступного дня ми опинились на святкуванні дня народження подруги. Я була п’яною коли зрозуміла, що він цілує мене. Навіть не пам’ятаю, як ми почали цілуватись. Потім він посадив мене (14-річну п’яну дівчинку!) до себе на коліна. В той момент я зрозуміла, що мені стає страшно. Я встала, пішла до подруги, попрощалась і поїхала додому. На цьому історія закінчилась. Але лише через роки я зрозуміла, що це було домаганням…

 


***

Я їхала влітку з центру міста додому на маршрутці, була приблизно 7 година вечора. Моя зупинка вже приближалася, я встала з сидіння, щоб вийти. В той момент я відчула, як чоловік позаду теж встає, приближається занадто близько до мене і починає тертися своїм членом об мої сідниці. Я не розуміла, що відбувається. Швидко вийшла з маршрутки, оглянулась і зрозуміла, що це мій 40-річний сусід.

 

Його обличчя розпливлось в єхидній усмішці. Я відчула страх. Потім швидким кроком пішла додому, він весь час йшов за мною, бо ми живемо в одному під’їзді. Всю дорогу мене трусило від жаху, бо я розуміла, що зараз ми разом зайдемо в закрите приміщення і хто зна, що він зробить. Але історія закінчилася добре, він нічого не зробив, а я швидко зайшла в свою квартиру


***

Мені нічого не загрожувало, ми просто поїхали з друзями батьків на море. Я мала бути з ними два дні, після чого поїхати в табір. В перший день ми пішли купатися, і ця людина, назвемо її –«стрибунець», почав говорити мені компліменти щодо фігури та відвертого купальника. Я не надала цьому значення, адже звикла чути подібне. Другий день, нічого особливого, «стрибунець» постійно на мене споглядає і намагається зав'язати розмову. Після літа ця історія притихла, аж до осені. У моєї близької людини було день народження, де був присутній цей «стрибунець».

 

нотатка: я була вдягнута в звичайні широкі  джинси, в'язаний топ із накидкою.

 

Мене попросили включити музику. Коли я стояла біля колонки, він підійшов до мене зі словами: «Тобі дуже личать ці джинси, особливо ззаду». Ця фраза з уточненням мене трішки здивувала, але я знову не надала цьому значення.

 

нотатка: наша різниця в віці близько 30-ти років.

 

Він багато випив і заснув, дивлячись на те, як ми з подругою танцюємо. Коли «стрибунець» прокинувся,  то підійшов до нас і почав розказувати, що любові не існує, є просто довіра і повага. В цей момент він стояв наді мною, а  я сиділа в кріслі. Своїми колінами він торкався моїх, відриваючи їх і знову приєднуючи, його погляд був спрямований на моє декольте, він ніби пожирав мене очима… Я злякалася. Протягом вечора «стрибунець» хотів з нами танцювати, постійно чіплявся та намагався бути поближче. Після цієї історії я категорично боюся дорослих чоловіків.


 

***

На жаль, я неодноразово зустрічалася з домаганням зі сторони чоловіків. Це було і у супермаркеті, і у публічному транспорті, і навіть на полі біля будинку. Я почала усвідомлювати, що це домагання лише у 14 років. Проте і до цього були подібні ситуації...

 

Мені було 12 років. Я стою на зупинці, чекаючи на автобус, щоб їхати до школи. Тут до мене підходить дідусь років 50-60. І просить мене відкрити йому сік. Це було підозріло, але я все-таки вирішила допомогти. Коли він підійшов ближче, я зрозуміла, що він п'яний. Відкрила сік, і відійшла від нього. Цей чоловік згодом підходить до мене, і починає робити мені компліменти, питати моє ім'я, вік та іншу інформацію. Це все я ігнорувала. Лише відповіла, що навчаюся у школі щоб він зрозумів, що я неповнолітня.

 

Але його це не зупинило. Знову почав запитувати у мене щось, і підходити ближче. Це почало мене дуже лякати. Я поглядом шукаю людей, але лише одна жінка пройшла повз, навіть не глянувши на мене. Дідусь питає у мене: "Ну чому ти мовчиш? Мене просто цікавить сучасна молодь. У мене донька твого віку. Скажи мені, що ви зараз слухаєте?". Він ще раз скорочує відстань між нами і підозріло дивиться на мене. В цей момент вже під'їджає автобус, і єдине, що я йому сказала переляканим голосом - "У вас же донька мого віку, у неї й питайте". Я швидко забула про цю ситуацію. Лише зараз згадуючи, я розумію, що могло б бути далі...


Від цих історій - іде мороз по шкірі, а від усвідомлення, що це не поодинокі випадки - стискається серце. Ця тема була настільки затабуйована та нормалізована, що жінки навіть не розуміли, що з ними відбувається та чому вони себе так почувають. Домагання – це насильство, в дуже прихованому та делікатному форматі.


- Домагатися може як і незнайомець, так і близька людина.

- Не бійтеся відстоювати свої кордони.

- Не мовчіть, якщо з вами траплялося подібне.

- Не залишайтесь байдужими, якщо стаєте свідками подібних ситуацій.