Home

Як зрозуміти свого партнера та розібратись у стосунках: підбірка книг

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Часто, коли людина стикається із проблемами у взаємовідносинах, вона починає шукати всі можливі шляхи для вирішення конфлікту. Та більшість порад на просторах мережі зовсім не відповідають нашим запитам або взагалі викривляють уявлення про здорові стосунки з людьми. Саме тому ми зібрали невелику підбірку книг, що допоможуть зрозуміти свого партнера та розібратись у стосунках.  

Гері Чепмен «П’ять мов любові»

Переконані, що більшість із вас чула про книгу Гері Чепмена – американського консультанта з питань подружжя та сім’ї та доктора філософії. У своїй книзі він на побутових прикладах розповів про п’ять так званих мов любові. За його словами, кожна людина має мову-спосіб, яким показує іншим, що любить їх. Здебільшого людина має одну домінантну, проте іноді ми володіємо одразу декількома мовами любові. Яка ваша «мова» та як правильно демонструвати любов до інших допоможе дізнатись ця книга.


Робін Норвуд «Жінки, які кохають до нестями»

Якщо ви ладні бігти за коханим за обрій, жертвувати собою та власними цінностями, вибачати іншим неприйнятні речі, то ця книга для вас. Кохання до нестями – це не романтика, хоч би як це не популяризувала мас-культура чи ЗМІ. Це певна хвороба, що лише нашкодить вашому психічному здоров’ю. Книга допоможе жінкам, які потерпають від «кохання».

Дін Деліс і Кассандра Філліпс «Пастка пристрасті. Як її уникнути та здобути щастя в коханні»

Це книга про моделі поведінки, що створюють дисбаланс у стосунках, про страх відмови та нерівність влади у взаєминах, про тактику ревнощів і парадокс пошуку щастя у коханні. Книга пояснює психологію цих проблем. Поради авторів, перевірені часом і досвідом, допоможуть вам впоратися з труднощами, відновити баланс у стосунках, повернути пристрасть та романтичний запал.


Ханна Фрай «Математика кохання: стереотипи, докази та пошук остаточного рішення»

Книга про патерни кохання та як ці патерни зазнають викривлень, відхилень, поворотів і розвитку. «Математика якраз і створена, щоб їх описувати. Математика, по суті, є вивченням патернів: прогнозування погоди, руху елементарних частинок і планет, розростання міст. Жодне з цих явищ не є бездоганно впорядкованим чи легко прогнозованим. Я хочу запропонувати вам новий підхід до любові – найпопулярнішої теми протягом усієї історії людства, і математика нам у цьому допоможе», - наголошує авторка.


Анна Топіліна «Люби без ілюзій. Як звільнитися від токсичних стереотипів і побудувати здорові стосунки»

Мабуть, усі ми прагнемо кохати та бути коханими, проте зазвичай проблема в тім, що на шляху до щасливої любові існує багато перепон, упереджень і патріархальних стереотипів. Ця книжка присвячена ілюзіям, що перешкоджають побудові гармонійних і приємних стосунків. Книга не дасть усіх відповідей, але допоможе поставити собі правильні запитання, навчить вчасно йти з травматичних взаємин та розповість про динаміку сил у парі, повагу до власних кордонів, тривожні маркери.