Home

Декілька причин закохатись у стретчинг

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Зазвичай у холодні пори року ми замислюємось про підготовку до сонячної пори. Ми згадуємо про тренування, аби зустріти літо без зайвих кілограмів. Можливо, кардіо тренування – це не для вас, натомість є стретчинг. Що містять у собі заняття та чому це корисно – пояснюємо далі.

 

Що таке стретчинг?
Англійське слово stretching означає «розтяжка». Стретчинг – різновид фітнесу, спрямований на розтяжку м’язів і розвиток еластичності тіла. До того ж стретчинг дозволяє швидко повернути форму в’ялим м’язам, якщо ви давно не тренувались. Вважається, що сучасний стретчинг виник на основі гімнастики, йоги та інших стародавніх східних систем.

Заняття цим видом спорту сформують пружні сідниці, стрункі ноги та міцну спину. Під час занять по черзі напружуються всі попередньо розігріті групи м’язів. Зазвичай стретчинг починається із легкої розминки у вигляді вправ для голови, шиї, плечей.


В основному стретчинг асоціюється з розтяжкою та розвитком гнучкості, проте такі вправи використовують на етапі «заминки» після активного тренування. Мета таких вправ – відновлення дихання, зняття напруги з м’язів і зниження больових відчуттів після тривалих тренувань.
 

Чому варто займатись стретчингом:


- покращує рух крові та лімфи в організмі, а це, своєю чергою, допомагає боротися з жировими відкладеннями та прискорити метаболізм;

- усуває дисбаланс розвитку різних груп м’язів та покращує поставу та ходу;

- допоможе зменшити менструальні болі, а також біль у спині, ногах та шиї;

- послаблює болючі відчуття, що виникають внаслідок нервової напруги чи стресу;

- допомагає дослухатись до власного тіла, спостерігати за відчуттями та розслаблятись


Також стретчинг ефективно бореться з відкладенням солей та вважається відмінним профілактичним засобом проти розвитку передчасного старіння й декальцинації костей.

 

5 порад для занять:


- правильно підберіть одяг: він повинен легко тягнутися і підтримувати м’язи в теплі;

- дихайте спокійно, дослухайтесь до свого тіла та розслабляйтесь – це допоможе досягнути кращих результатів;

- не робіть різких рухів - це може травмувати м’язи;

- не намагайтесь стрибнути вище голови, вправи стретчингу потрібно виконувати технічно правильно й старанно, але відчувати свою межу можливостей;

- тренування мають бути регулярними. Це дасть змогу вашим м’язам адаптуватись до фізичних навантажень та звикнути до розтяжки.