Home

Чому варто відмовитись від щоденної кави?

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Для більшості жителів мегаполіса подвійне еспресо перед початком роботи – звичайний ранковий ритуал, проте чи є від такої дози кофеїну користь? У малих кількостях кава корисна – вона допомагає прокинутись, приводить організм у тонус і знижує відчуття втоми. Але якщо ви звикли вживати по 3-4 філіжанки напою – час подумати про альтернативу або взагалі відмовитись від кави.

 

Експерти Інституту когнітивного моделювання розповіли про наслідки вживання кофеїну. Кофеїн – це основний тригер тривоги, особливо для людей, що страждають від тривожності. Уявіть, як зараз ваш організм у досить стресовий для нього час реагує на дозу кофеїну. Якщо вашу тривогу ви умовно оцінюєте на 6 балів, то за декілька годин вона підійметься до 8 балів, а ввечері становитиме всі 10.


До того ж якщо ви погано спите вночі або страждаєте безсонням, ваша тривога вранці буде ще вищою. Натомість ви, ймовірно, вип’єте чашку кави, що запустить цей процес знову. Вчені виявили, що пацієнти з ГТР (генералізованим тривожним розладом) аномально чутливі до кофеїну. Звісно перші години вам здаватиметься, що рівень тривоги знизився, але вже за декілька годин ви повернетесь до попереднього стану. 

 

До речі, кофеїн міститься не лише в каві. Він також є в чорному та зеленому чаї, тож заміняти каву чаєм – не найкраще рішення, а також кофеїн міститься в газованій воді й енергетичних напоях. Тож якщо ви прагнете виключити кофеїн, потрібно виключити ці напої з раціону.


Відмовлятись від кофеїну потрібно поступово, аби не стати жертвою головного болю, м’язових спазмів, різкої втоми та апатії. Замінити каву може цикорій. Він містить велику дозу вітамінів А, Е, С та групи В, а також калію, кальцію, фосфору, натрію, магнію, заліза, цинку, селену та міді.

 

Цикорій чудово бадьорить, підіймає настрій та сприятливо впливає на роботу серцево-судинної, нервової та травної систем. Він також зміцнює імунітет, допомагає засвоїти вітаміни та мікроелементи.

А для того, аби швидше вивести кофеїн з організму, вживайте більше води й спробуйте трав’яні чаї.