Home

5 порад, аби залишатись ресурсним

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Війна суттєво змінила життя кожного українця, розділивши його на «до» та «після». Рутинні речі, які раніше здавались значущими, стали не такими важливими. Кожен українець втратив контроль над ситуацією, над власним життям, а впевненість у завтрашньому дні взагалі зникла. Паніка, стрес і тривожність - такий негативний спектр емоцій переживає ледь не кожен із нас, що дуже впливає на розумову діяльність та наше тіло загалом. У цій статті ми розповідаємо як зберегти емоційне здоров'я під час війни та залишатись ресурсним.
 
Поради, аби залишатись ресурсним
Аби подолати стрес або зменшити його вплив на життєдіяльність, потрібно знайти внутрішню опору.


- Забезпечте базові потреби (якщо ви маєте таку можливість). Здорове харчування й сон, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи – усе це гарантовано покращить ваш фізичний стан. Як відомо, фізичний стан частково впливає на емоційний, тож подбайте про базові потреби, перш ніж шукати «корінь» проблеми в чомусь іншому.

- Дбайте про психоемоційний стан. Уникайте токсичних людей, дотримуйтесь звичних для вас рутинних справ та дотримуйтесь інформаційної гігієни. Другим найбільш впливовим чинником є все те, що нас оточує. Очистіть власне інформаційне поле від непотрібної інформації, людей чи звичок.

- Підтримуйте соціальне життя. Не забувайте, що життя триває. Зберігайте зв'язок із друзями та колегами, продовжуйте вчитись або працювати. Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна професійна допомога, зверніться до психолога. З початком війни в Україні з'явилась можливість скористатись безплатними онлайн-консультаціями з професійними психологами. Просіть допомоги та допомагайте іншим – це дасть розуміння того, що ви потрібні й собі, й іншим.

- Забезпечте емоційну самопідтримку. Не вимагайте від себе неможливого та не коріть себе за лінь, якщо це звісно не граничить із прокрастинацією. Проживайте свої емоції: хочете радіти – радійте, плакати – плачте, хочете сумувати – сумуйте, але не подавлюйте власні емоції. Помічайте щось хороше. Навіть у найгірші часи потрібно не відмовлятись від звичних радощів. Зробіть нову зачіску або відвідайте новий заклад, купіть новий одяг або здійсніть свою мрію. Так, це на часі.

- Мрійте та будуйте плани. Планувати щось в умовах невизначеності складно, але необхідно. Планування дає відчуття контролю, відповідно, заспокоює. Складайте короткострокові плани на день або на вечір та зрозумійте, що в нинішніх умовах планування має стати більш гнучким. Обов'язково мрійте та складіть список «що я зроблю після війни». Наше життя вже не буде таким, як раніше, але ми можемо мріяти про те, що воно стане кращим.


На жаль або на щастя, життя не можна поставити на паузу. Ми самі створюємо його таким, яким воно є. Не потрібно чекати понеділка або «зручного дня», аби почати діяти. Ми маємо жити тут і зараз, а для того, щоб пристосуватись до нових умов, потрібно повернутись до старих звичних для нас справ.