Home

5 порад як не збожеволіти від подій сьогодення

матеріал підготувала Ксенія Нечипорук

Пройшов вже рік із початку повномасштабного вторгнення рф. За цей рік життя багатьох українців кардинально змінилось: хтось покинув власну домівку, хтось втратив рідних, а хтось почав життя з чистого аркуша. Усіх нас об’єднує не тільки жага до перемоги, а й проблеми, з якими ми можемо стикнутись на шляху до неї. Нерви, переживання, тривожність – усе це наслідки подій сьогодення. Про те, як справитись із хронічним стресом та стабілізувати ментальне здоров’я – далі у матеріалі.

 

Займайтесь спортом

У стресових ситуаціях важливо підтримувати не тільки психічне, а й фізичне здоров’я. Будь-яка спортивна розрядка, навіть 15-хвилинний комплекс допоможе зосередитись на собі, забути про рутинні переживання та думати лише про правильність виконання вправ. Одним із чудових способів відволіктись із користю для здоров’я є повільні й спокійні види спорту, зокрема стретчинг чи пілатес.


Читайте книжки

Як би банально це не звучало, але читання відволікає нас від реальності. І не обов'язково читати фентезі, аби поринути у вигаданий світ. Читайте те, що подобається вам – психологія, історія, наукпоп чи художні романи. Будь-яка книга або твір допоможе відсторонитись від тривожних думок та перенести ваш фокус уваги.

 

Уникайте токсичних людей

Вріжте кількість знайомих, якщо ці люди негативно впливають на вас чи ваш стан. Іноді ми не помічаємо, що після звичайної зустрічі або телефонної розмови з деякими людьми, ми відчуваємо спустошеність та інші неприємні емоції. Відокремтесь від токсичних людей, стосунків чи справ, не змушуйте себе терпіти те, що вам не подобається. У стресовий час цей чинник грає вагому роль.

 

Спробуйте психологічні техніки

Існує достатньо простих, але дієвих технік, що допоможуть зосередитись на собі та заспокоїтись. Заземлюйтесь. Під час емоційних вибухів зосередьте свою увагу на тому, що саме ви відчуваєте. Озирніться, зверніть увагу на речі та предмети, що вас оточують, який вони мають сенс. Пропишіть думки у блокнот. Дієва техніка, що зараз захопила тренди соцмереж. Запишіть свої цілі на рік, думки, бажання чи переживання. Це допоможе впорядкувати хаос у голові.

 

Пробуйте нове

Так, вам може здаватись, що це не на часі, але це не так. Спробуйте те, що давно хотіли, або те, що раптово спало вам на думку після прочитання цієї поради. Сходіть на танці, відкрийте власну справу, почніть вчити іноземну мову. Окрім того, що це подарує вам велику кількість емоцій, ви знайдете хобі та краще пізнаєте себе. Пам'ятайте, що найкращий подарунок собі під час стресу – це позитивні емоції.