Home

8 березня – зросійщене свято? Спростовуємо стереотипи «жіночого дня»

матеріал підготувала Вовк Анжела


«Зі святом весни, краси та сонця» - так, зчаста, вітають жінок із 8 березня. Але ж свято не про це! Головна ідея – це боротьба «прекрасної статі» за права та рівність жінок у суспільстві.

 

Так вже історично склалося, що жінки відзначають 8 березня по-різному: одні – виходять на мітинги прихопивши із собою плакати, на яких «красуються» гучні лозунги про емансипацію. Інші – раз на рік звільняють себе від будь-якої роботи, просто перекладаючи її на чоловічі плечі. До того ж, за традицією, отримують вітання, подарунки та турботу.

Але цьогоріч, на розгляд до Верховної Ради подали законопроєкт зміст якого простий - скасування Міжнародного жіночого дня. У пояснювальній записці мовиться: «Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав’язаними традиціями минулої спадщини».


Що в цьому повідомленні не так і які ще кліше «прикипіли» до 8 березня, з’ясовуємо у матеріалі.

8 березня - радянське свято

У 1908 році в Америці, а саме в Нью-Йорку, відбувся великий робітничий рух за права жінок у суспільстві. Тоді 15 тисяч працівниць вийшли на демонстрацію, вимагаючи скорочення робочого дня, збільшення заробітної плати та права голосу на рівні з чоловіками. Ця подія ввійшла в історію під назвою «марш порожніх каструль». Це пов’язано з тим, що головним атрибутом, який брали на мітинги зі собою жінки, була каструля.

А вже у серпні 1910 року німецька діячка Клара Цеткін, на конференції в Копенгагені, запропонувала відзначати 8-го березня Міжнародний день боротьби за жіноче рівноправ'я та емансипацію. Цей запит ухвалили.

Отже, до появи 8 березня московія не має жодного відношення. Однак сусід-ворог не безгрішний: під «його» окупаційним впливом погляди та значення свята, в Україні, докорінно змінилися. Головний мінус – зник акцент, який стосувався гендерних питань.


Рожевий колір – символ свята

Населення України звикло візуально сприймати 8 березня у рожевій палітрі. Буцімто цей колір символізує жіночність, ніжність та красу. Це прекрасно! Та постає питання: «Яким чином рожевий стосується 8 березня, якщо в усьому світі, у цей день, розголошують зовсім інші цінності?».

У доконаному факті, про справжню теорію заснування кольорової гамми, виокремлюють три основні відтінки. Фіолетовий знаменує собою справедливість та гідність, зелений - надію, білий - чистоту. Їх запропонував, як символ боротьби за рівноправ'я, британський Жіночий соціально-політичний союз ще у 1908 році.

 

8-го березня чоловік мусить працювати за двох

Це черговий стереотип. Не існує «жіночих та чоловічих обов’язків». В ідеальному світі діє рівноправ’я та чесний розподіл домашніх справ між парою. Жодної офіційної заяви немає, де діяв би принцип примусових «трудових робіт» за другу половинку. Все відбувається за бажанням та добровільною згодою.


В «жіночий день» – очікування подарунків від чоловіка

Дарує чоловік квіти – треба з вдячністю їх приймати. Нонсенс. До 8 березня «прилипло» кліше одарювання. Жінки забувають, що свято виникло під іншими факторами, на які не впливав прояв любові. Це день, коли жінки мають виходити на площі, хто з каструлями, хто з плакатами, і відстоювати свої права, або хоча б частково згадувати про них.

«Сильна стать», 8-го березня, віддає данину святу, не більше. У ці дії не вкладається жодне розуміння про те, хто така жінка і що саме вона святкує. Щоб зробити приємне другій половинці не має бути приводу. А так, маємо таку ситуацію, що 8-го березня у чоловіків є «робота»: подарувати квіти і цим поставити собі галочку.