Home

“Краса - твій обов’язок” або якою була beauty-рутина в жінок під час Другої світової

матеріал підготувала Волянська Аліна


Яким був догляд жінок  під час Другої світової війни та чому їх змушували фарбуватися.

 

Війна - явище, яке впливає абсолютно на всі аспекти життя. Не винятком є і beauty-сфера.

Під час Другої світової війни жінки або йшли працювати на заводи, виконуючи чоловічу роботу, або ж на фронт. Тому їм довелося змінити не лише стиль життя, а й власну косметичку.

Через реалії сьогодення, певно що перед кожною українкою постало питання доречності макіяжу. Але давайте поринемо в історію й пригадаємо жінок Другої світової війни та їх прояв патріотизму через макіяж.

 

Косметика - потужна зброя тилу

 

Мабуть, ні для кого не стане новинкою той факт, що Адольф Гітлер був справжнім противником косметики. Фюрер забороняв жінкам наносити макіяж та користуватися парфумами. А все по дуже простій причині - він вважав, що жінки арійської раси - найгарніші, тому повинні берегти свою природну красу. Звідси, свою популярність набула червона помада, яку почали використовувати країни-союзниці. Вона стала справжнім символом патріотизму та боротьби з фашизмом. У США червона помада навіть була обов’язковим пунктом для вступу до армії.

 А от у Великій Британії спочатку взагалі закрили косметичні підприємства. Все через те, що в пріоритеті стояло виробництво ліків для військових, на які необхідні були дефіцитні спирт та вазелін. Однак, Вінстон Черчіль зрозумів, що саме нафарбованими губами жінки піднімають бойовий дух своєї вітчизни. Така дрібничка, як припудрити носик, була нагадуванням, що війна - не привід не доглядати за собою. Тому, не дивлячись на нестачу матеріалів, виробництво косметики відновилося, а гасло “Краса - ваш обов’язок” стало культовим.


Ефект помади

 

Як ми вже згадували вище помада слугувала проявом боротьби з нацистами та способом підбадьорення. І навіть не дивлячись на дефіцити матеріалів, виробництво саме помад неабияк позитивно вплинуло на економіку країн. Звідси зародилося таке поняття як “ефект помади” - масове скуповування товарів високої вартості у період економічного спаду. Нафарбовані губи символізували патріотизм, тому аби його проявити жінки почали активно купувати косметику для губ. Окрім того, на це вплинуло ще декілька чинників. Перше, це те, що жінки пішовши працювати, тепер мали власні кошти і можливість купити собі будь-які свої забаганки. Друге - помаду жінки використовували в якості двох косметичних продуктів - помади і рум’янцю. 


Рідкі панчохи та чому жінки почали голити ноги

 

Як би це дивно не звучало, але Друга світова війна змусила жінок голити ноги. Справа в тому що в ті часи вважалося непристойним, щоб жінка виходила на вулицю без панчіх. Під час війни даний аксесуар став справжнім дефіцитом. Оскільки з шовку та нейлону (з яких виготовляли панчохи) почали робити парашути. До того ж у магазинах досить часто можна було побачити спеціальні контейнери для панчох. Таким чином віддаючи свої речі, жінки, знову ж таки, висловлювали свій патріотизм та відданість державі.

 

Панчіх немає, потрібно щось вигадувати їм на заміну. Тому жінки почали голити ноги. Ті, хто не мав можливості купити бритву, користувалися звичайною пемзою. Далі після гоління наносили рідкі панчохи - це щось по типу тональної основи для ніг. А для більшої реалістичності

малювалася шовна лінія.

 “Одягнути” панчохи можна було у салоні або перукарні, де під впливом моди з’явилася нова послуга. Але звісно цю процедуру можна було здійснити і вдома. Більше того пізніше навіть вигадали спеціальний прилад, яким жінки могли самостійно малювати на собі імітацію шву.


Догляд українок під час Другої світової

 

Якщо говорити про українок в ці часи - ситуація була плачевною. Все через те, що територія України була фактично місцем бойових дій, де дістати жінкам косметику було нереально. Часто навіть не було можливості просто підтримувати чистоту свого тіла, тому про помади та пудри ніхто навіть не думав. Звичні для нас мило та шампунь були у дефіциті (до речі, не тільки в Радянському союзі). Тому жінки почали варити мило самостійно з рослин або кісток тварин.

Період менструації проходив теж непросто. До війни жінки користувалися тканинними прокладками, але з початком Другої світової тканина стала дефіцитною. Тому у якості засобів гігієни почали використовувати газети. І найважливішим моментом в цьому було не брати ті сторінки, на яких були зображені портрети вождів. Це могло понести за собою серйозних наслідків. Також в якості прокладок не рідко використовували листя лопухів.

Такою була beauty- рутина жінок в період Другої світової. Звісно, буде дивним порівнювати з тими часами наше сьогодення. Але погодьтеся, нам варто прийняти, що не дивлячись на весь жах, що відбувається в нашій країні - життя продовжується. І легенький макіяж чи проста зачіска - запорука гарного настрою. До того ж, купуючи новеньку пудру, ми піднімаємо економіку та наближаємо нашу перемогу.