Home

Війна через призму мистецтва – «Ukraine War Art Collecton»

Мистецтво ніколи не стояло осторонь гостросоціальних подій, особливо якщо цією подією є війна.

24-те лютого 2022-го року стало переломним днем в житті кожного українця. І кожен сприйняв його по-своєму. Увесь біль та жах, що поселився в серцях багатьох неможливо було подіти кудись безслідно. Саме тому, рефлексуючи на події повномасштабного вторгнення, багато людей відкрили новий фронт – мистецький. Це дозволило краще впоратись з власними емоціями, а процес їх переживання перенісся на чиєсь полотно або папір.


Мистецтво також слугує своєрідною документацією воєнних подій. З перших днів війни люди творили: сидячи у бомбосховищах чи можливо, очікуючи на евакуаційний потяг. Недарма кажуть «Мистецтво вічне – життя коротке», адже воно житиме довше за нас. Тому з метою документації та архівування творчих здобутків в цей період за ініціативи МКІП та Держмистецтв було створено платформу «Ukraine War Art Collection – Мистецтво під час війни».

 

Платформа являє собою сайт у вільному доступі, де кожен бажаючий може ознайомитись з медіа-контентом, який присвячений символіці чи подіям війни. Тут можна знайти світлини, постери, графіті, карикатури, поезію, театральну творчість, музику, відео, а також архівацію повноцінних фільмів. Наприклад, документальний проєкт українського журналіста Дмитра Комарова «Рік» також був занесений в колекцію платформи.

  

Чому творити під час війни це не тільки корисно, а ще й важливо?

В першу чергу, творчість може допомогти самому митцеві впоратись з переживанням важкого періоду, а також дарувати надію та надихати інших людей, які стежать за його творчістю. До прикладу, деякі військові також творять, перебуваючи на фронті. Зазвичай це складання пісень чи віршів, які мотивують колег чи описують воєнні події.Одним із таких митців на фронті є відомий музикант та письменник Павло Вишебаба – чоловік воює та пише лірику про те, що наболіло та піднімає бойовий дух в лавах ЗСУ.  Його лірика також занесена в «Ukraine War Art Collection»:

  

По-друге, саме українські митці культурно репрезентують нашу державу на світовій арені. Створюючи щось, вони привертають увагу до нашої трагедії та залучають додаткову підтримку.

Тому на сайті публікуються не лише українські артисти, але й закордонні представники. Це також важливий аспект світової підтримки – бачити на власні очі, відчувати, рефлексувати та створювати. Ось декілька робіт французького вуличного художника С215 (Крістіана Гемі) з початку повномаштабного вторгнення. Чоловік вже неодноразово відвідував українські міста, аби показати свою солідарність, підтримати Україну та прикрасити вулиці своїми роботами.

  

На даний момент платформа налічує 347 мистецьких проявів. Кожен митець  може подати свої роботи на архівування, адже це безкоштовно, але критерії, за якими вони відбираються, формуються профільними експертами з візуального, музичного та перформативного мистецтва, тому не кожен арт-об’єкт може бути занесений на платформу, хоча це ніяким чином не нівелює його цінність у загальному творчому здобутку нашого народу. 


Матеріал підготувала Овчаренко Дарина

Всі зображення взяті з сайту https://war-art.mkip.gov.ua