Home

Вплив темпераменту на взаємини між людьми

матеріал підготувала Балакун Олександра


Чи замислювались ви над тим, чому одні реагують на ту чи іншу ситуацію криком, а інші - мовчать? Одні нервові, інші - спокійні. Виховання це чи все ж темперамент?

 

Темперамент – незмінна властивість людської психіки, що визначає реакції людини на інших людей та обставини.

Розрізняють 4 типи темпераменту: сангвінічний, меланхолічний, холеричний, флегматичний.


Сангвінік – та людина, яка швидко зі всіма знайде контакт, стане душею компанії, візьметься за декілька справ одночасно, пристосується до будь-яких умов, однак як і швидко загорітися, так і швидко може потухнути.

Меланхолік –  чутлива та творча людина, що сприймає майже кожну подію близько до серця, може піддаватися переживанням, бути у своєму світі, довго залишатися на самоті, але потім в один день прийти з  новим шедевром мистецтва.

Холерик –  людина настрою, один день готова перебороти всі труднощі, віддатися справі, та ось вже виснажилися, віра пропала й наступили дратівливість, емоційність, запальність та велика напруга.

Флегматик – урівноважена людина, яка залишається спокійною, навіть, під час катастрофи, має чіткий план на життя та виконує його, дотримується чітких правил, не витрачає дарма сил і доводить все до кінця.

  

Наприклад, у сім’ї, де мати та батько холерики, а донька меланхолік, батьки  емоційно та нестабільно реагують на поведінку  дитини. Донька ж переживає за кожне сказане слово у її адрес. У свою чергу, дорослі через свій запальний характер та уміння швидко забувати про ситуацію, не розуміють чому їх дитини ображена.


На роботі, де керівні посади займає два  флегматики та один сангвінік, відносини складаються доволі легко. Керівники цієї фірми будують свої партнерські відносини на повному взаєморозумінні та довірі. Правда інколи сангвінік може ставитися до ділових зустрічей з ноткою легковажності та ентузіазму, але флегматики приймають цю сторону свого партнера, бо він надійний та урівноважений, як і вони.


Якщо дивитися на дружбу, де один друг має флегматичний темперамент, другий – холеричний темперамент, а інший взагалі меланхолічний, то тут буде важко всім. Меланхолік та холерик мають нестійку нервову систему, тому холерик під час свого запалу може сказати  щось образливе, а меланхолік образитися на це, що призведе до ще більшого конфлікту.

У свою чергу, флегматик, який не любить витрачати свої емоції на банальні сварки, так і не зрозуміє, чому один друг почав сварку, а інший взагалі на це образився.


Інколи кажуть, що найважче нам з людьми, які на нас схожі. Так можна схарактеризувати  сварку трьох холериків. Кожен хоче довести свою правоту та контролювати  ситуацію, не може зупинити потік своїх емоцій, скандал може перерости у бійку.

 

Отже, темперамент впливає на динаміку психічної діяльності, характеризують особливості поведінки, мають стійкий і постійний характер, що не змінюється протягом життя, а лише коригується, допомагає згладжувати труднощі або викликає їх.