Home

Бакота — місце таємниць і сили

матеріал підготувала Захаревич Анастасія


В Україні існує багато неймовірних місць, які хочеться відвідати та насолодитися чарівними краєвидами. Про одне із них ви дізнаєтеся у цій статті. Будьте готові до того, що це місце сповнене таємниць і загадок, тому буде цікаво!
 

Бакота — затоплене село, розташоване на півдні Хмельницької області, за 55 кілометрів від Кам’янця-Подільського. До 1981 року тут знаходилось село, в якому проживали люди, але тепер на його місці розлилась велична затока, утворена водами Дністра. Приїжджати в Бакоту рекомендується в період з початку квітня до жовтня. Завдяки скелястим берегам має теплий та м’який мікроклімат, який метеорологи порівнюють з Ялтинським. В Бакоті ростуть рідкісні рослини, а також мешкають тварини, частина з яких занесена в Червону книгу України. Сюди з кожним роком навідується все більше туристів, адже неперевершені пейзажі тішать очі і дарують приємні емоції.
 

Бакота — це місце, де можна залишитися наодинці зі своїми думками та природою, набратися сил, відчути потужний заряд енергії від побаченого. Річка Дністер своєю красою та величчю змушує поринути в казкову атмосферу. Не всі люди знають, що в Україні існує таке місце, тому спокій душі гарантований.

 

Гора Веприк

Гора Веприк — це талісман Бакоти. З її вершини відкривається приголомшливий вид на «Дністровське море» – Бакотську затоку. На неї можна потрапити автомобілем через Кам'янець-Подільський або перепливати на човні.
 

Бакотський монастир

Одна із головних пам'яток Бакоти  це найдавніший печерний монастир Поділля. На жаль, зберіглася лише частина величної споруди внаслідок зсуву. Монастир знаходиться на території Національного природного парку "Подільські товтри", в урвищі берега Дністровського водосховища (колишнього лівого берега Дністра) – так званої Білої гори.

Бакотський Михайлівський монастир функціонував протягом 300 років з середини ХІІ до середини XV ст. У стінах печер монастиря вирубано довгасті ніші довжиною на зріст людини (1.6..1.7 м). Всього таких ніш виявлено 17. В деяких з цих ніш простежено залишки поховань у дерев’яних домовинах. В скельній підлозі печер вирубано гробниці, в яких зафіксовано перемішані людські кістки. Таких гробниць виявлено 19.

 

Біля монастиря є три джерела – Північне, Південне та Найпівденніше. Вода в них дуже смачна і цілюща. Дорога до джерел прикрашена стрічками та іконками від сотень приїжджих віруючих.
  

Як дістатися до монастиря?

Є два способи дістатися до монастиря. Перший  це доїхати автобусом або таксі до села Грушки. Минувши село, далі проїхати близько п'яти кілометрів, звернути направо і дістатися до вказівника – «табір направо, монастир наліво». Другий спосіб  це орендувати катамаран або невеликий катер і допливти до Білої гори. Там є кам'яний пляж, від якого йде дорога вгору до монастиря.

 

Краєвиди Бакоти не залишать байдужими нікого. Це неймовірне місце з особливою енергією, природою і пам'ятками української культури.