Home

Мистецтво війни: 5 галерей Києва, які продовжують творитиМистецтво війни: 5 галерей Києва, які продовжують творити

матеріал підготувала Кобрин Юлія


Впродовж багатьох віків українську культуру намагалися знищувати, і хто б міг подумати, що у 21 столітті історія повториться. Але увесь народ і усі фронти об’єдналися та не перестають  боронити нашу країну. Це стосується і мистецтва, яке завжди було зброєю. Пензлем, словом, інструментом,  творчі люди тримають мистецький фронт для боротьби проти ворога.

 

Безумовно, спочатку було складно та страшно. Свою роботу припинили усі, але економіку навіть в часи війни потрібно відновлювати, тому бізнес почав повертатися. Але не лише він, бо галереї також продовжили працювати. Втім, на просторах Інтернету не так багато інформації про те, куди можна піти, щоб насолодитися талантами України. І сьогодні ми це виправимо підбіркою 5 найкращих галерей в Києві, куди обов’язково потрібно завітати. Бо це не просто виставки прекрасних робіт, а цілі історії – історії війни та нашої сили.

 

Контрактова площа – МОТ (MODULE OF TEMPORALITY)

Контрактову площу часто називають серцем столиці. І це зовсім не дивно, а цілком справедливо, бо тут знайшли своє місце найкращі заклади. Ви бажаєте випити смачної кави зранку? Без проблем! На Контрактовій знайдете і «кафешки», і ресторани на будь-який смак. Ваше серце потребує танців? То нумо танцювати! А якщо ваша душа просить естетичної насолоди, то до ваших послуг галерея МОТ (MODULE OF TEMPORALITY).

  МОТ – це новий тимчасовий культурний простір у Києві, що збирає кошти на відновлення культурних памʼяток від don’t Take Fake. Ця виставка має на меті показати особливість життя, зафіксувати його постійну плинність. Але звичайно основна ідея галереї – висвітлення подій в Україні та їх переосмислення в контексті уроків війни.

Модуль тимчасовості – це 27 модулів-контейнерів, які утворюють оупен-спейс, а також кілька терас. До речі, цікавий факт – в інтер’єрі та меблях використано листову сталь з маріупольського «Азовсталі». Тут ви можете насолоджуватися 28 композиціями 28 художників з різних континентів, один з яких – відомий Фабріс Бусто. Крім картин тут читають лекції українські митці та відомі бренди про особливості їх творчого шляху після війни. МОТ – це місце, для вашого естетичного відпочинку, яке дає змогу повністю переосмислити кожен день життя.

   

МОТ (MODULE OF TEMPORALITY)

КОЛИ: До 14 травня

ДЕ: Контрактова площа

СКІЛЬКИ: донат (рекомендований – 200 гривень)

КОНТАКТИ:

https://moduleoftemporality.com/

 

Галерея Vakulenko Art Consulting з виставкою «НА ЗВ’ЯЗКУ +»

Не менш цікаве місце, яке варто відвідати у Києві – Галерея Vakulenko Art Consulting з виставкою «НА ЗВ’ЯЗКУ +». Це місце створене двома художниками, пов’язаних міцною дружбою – Володимиром Падуном та Едом Потапенком.

 Обидва художники у своїй творчості звертаються до «ірреальних світів», тому їх галерея – це простір, де панує гармонія, безліч сучасних ідей і відчуття комфорту та безпеки. Вони намагаються знайти закономірність в абсурдності людських дій та божевільності світу. Порушують питання війни, гендерної рівності, а композиції художників часом сатиричні, життєрадісні із «гепіендом» у форматі, а часом такі, що ще довго не знайдеш відповіді на питання, що виникли при побаченому.

  «НА ЗВ’ЯЗКУ +» - це також спроба осмислити людські особливості, зобразити бажаний світ у композиціях, де кожен знайде щось рідне для себе. До того ж Володимир та Ед не лише малюють на звичному полотні, а й на камуфляжі, що передає біль війни в Україні. Ця виставка дійсно оригінальна зі своїм стилем, кольористикою та ідеєю. Кожну картину слід побачити на власні очі, воно точно того варте!

 

КОЛИ: З 9 березня до 9 квітня

ДЕ: Вулиця Костьольна, 8

СКІЛЬКИ: 100 гривень, пільговий – 50 гривень

КОНТАКТИ:

https://vakulenko.org/

 

Галерея протестного мистецтва (Національний музей Революції гідності) - «ЛЮТИЙ: ГРАНІ НЕЗЛАМНОСТІ»

Галерея протестного мистецтва –це  виставковий простір Національного музею Революції Гідності. Тут презентують виставки, які відображають події Майдану, а відтепер і російсько-української війни. Це спроба відтворити в мистецтві цінності свободи й гідності, української боротьби.

Виставку «ЛЮТИЙ: ГРАНІ НЕЗЛАМНОСТІ» відкрили до Дня Героїв Небесної сотні та річниці повномасштабної війни. Композиції мають нагадати про події з 2014 року. Картини передають весь біль боротьби України за волю, але одночасно показують нашу силу та незламність і запевняють в перемозі. Але тут можна побачити не лише витвори мистецтва геніїв пензля, але і різноманітні речі, пов’язані з Майданом та війною. Це прапори з підписами героїв, що вже стали ангелами, дорожні знаки, які місцеві мешканці змінили, щоб заплутати ворога, речі з будинків, які вже стали руїнами...

 Проєкт організували Центр досліджень воєнної історії ЗСУ та Національний університет оборони України імені Івана Черняхівського.

 

КОЛИ: До 30 квітня

ДЕ: Вулиця Липська, 16

СКІЛЬКИ: Вхід вільний

КОНТАКТИ:

https://maidanmuseum.net/uk/node/1733

   

Національний музей історії України - «АЗОВСТАЛЬ: НОВІ СЕНСИ»

Не менш цікавим є приміщення Національного музею України, адже тепер тут можна відвідати виставку «АЗОВСТАЛЬ: НОВІ СЕНСИ».

 Національний музей історії України – це провідний музей країни, де зібрано понад 700 тис. найрізноманітніших експонатів, тому планувати сюди екскурсію слід на весь день. Це, буквально, душа української культури і улюблене місце поціновувачів мистецтва. Будинок – пам’ятка архітектури, експонати – витвори мистецтва часів не лише сучасності, але ще навіть Київської Русі, а простір всередині – суцільна історія та естетична насолода, хіба не дивовижно!

 А ще більш дивовижно те, що попри намагання наших божевільних сусідів знищити спадщину музею – він витримав. Так місяць тому тут відкрилася  виставка «АЗОВСТАЛЬ: НОВІ СЕНСИ».

 «Азовсталь» - це наш біль назавжди. Ми не маємо права забути й не забудемо ніколи, а виставка в Національному музеї історії лише підтверджує даний факт. Тут показують світлини «Ореста», Дмитра Козацького – відомого фотографа «Азовсталю», якому вдалося зафіксувати на своїх фотографіях усе пекло, яке там відбувалося. Також виставка дає змогу дізнатися історію заводу в Маріуполі та все, що випало на його нещасливу, але незламну долю.

 

КОЛИ: До кінця року з можливим продовженням

ДЕ: Вулиця Володимирська, 2

СКІЛЬКИ: 90 гривень, пільговий – 50 гривень

КОНТАКТИ:

https://nmiu.org/

   

Галерея «ART 14»

Галерея «ART 14» - це сучасне місце, що презентує модерне мистецтво, переплетене з історією. Розташована у старовинному житловому будинку в самому центрі історичної забудови міста Києва, що підкреслює її особливість. Виставки галереї – це, за словами засновників «композиції, що відтворюють несподіваний погляд на традицію, неупередженість до трендів сучасності, фаховість і вишуканість». Це місце, де можна насолодитися особливим задумом художника щодо свого витвору мистецтва, яке стосується кожного споглядача. Галерея щоразу презентує нові сучасні ідеї креативних митців з врахуванням бажань відвідувачів. Крім того, порушує проблеми змін у соціальному і політичному житті країни, так, зокрема, про війну після 24 лютого.

 Тут можна побачити картини, меблі, речі надзвичайної краси та познайомитися з новими людьми. Простір вільний, створюється відчуття спокою і гармонії з собою, коли перебуваєш там. Це одне з найоригінальніших місць в Києві, яке справді варто відвідати для поповнення знань у сфері сучасного мистецтва і просто для естетичного відпочинку душі.

 

КОЛИ: вівторок-субота за попереднім узгодженням

ДЕ: Провулок Михайлівський, 14

СКІЛЬКИ: 100 гривень

КОНТАКТИ:

http://art14.com.ua/uk/

 

Насправді галереї, про які йшла мова – це, на щастя, лише крапля в морі в контексті київського культурного життя (і мистецького фронту також!). Столиця навіть попри війну продовжує дивувати нас своїми особливими закладами мистецтва, і не лише ними. Але вивчати культурне життя Києва слід поступово, відкриваючи для себе все нові й нові місця. Одними з яких нехай для вас стануть підібрані нами галереї, бо вони справді захоплюють та надихають.