Home

Що робити у випадку сексуального насильства?

19 червня, – Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, який 8 років тому заснувала Генеральна Асамблея ООН. На жаль, російські окупанти використовують сексуальні злочини в якості зброї. Тому дуже важливо знати, як допомогти людям, що вижили після насильства, і куди звертатися

  

Уже дев’ятий рік росія застосовує сексуальне насильство проти українських людей. Скоєно страшні злочини, кількість яких набула жахливих обсягів після повномасштабного вторгнення агресора. Це насильство над українськими жінками, чоловіками, дітьми. Мета – залякати та зламати волю мирного населення, змусити українців припинити спротив.

 

Кожен причетний до таких злочинів має бути жорстоко покараний. Кожен, хто пережив сексуальне насильство, має право на допомогу та справедливість. Разом з Офісом генпрокурора України «Фонд Маша» допомагає жінкам та дітям, які пережили воєнні злочини, зокрема й сексуального характеру (а це – згвалтування, примусове оголення, катування статевих органів, примус дивитися, як чинять сексуальне насильство з іншими тощо). Психологи нашого офлайн-табору психоемоційної стабілізації «Незламна мама» протягом трьох тижнів ставлять цих людей на ноги, повертають віру в добро і сенс життя. Але, на жаль, багато українців, які вижили після сексуального насильства, як в умовах війни, так і ні, бояться про це говорити.

 

Пам'ятайте!

Воєнні злочини не мають терміну давності. Повідомити ніколи не пізно.

 

Що робити у випадку сексуального насильства!


Передусім, за можливості, зверніться до лікаря.


Зателефонуйте до Національної гарячої лінії 0 800 500 335. Кваліфіковані спеціалісти нададуть психологічну допомогу. Всі дзвінки конфіденційні.

Пам’ятайте; якщо серед постраждалих і свідків сексуального насильства є дитина або підліток, допомога психолога необхідна!

Повідомте поліцію за номером 102.

Якщо ви поки що не готові – зверніться пізніше.

 

Куди звертатися по допомогу?


НАЦІОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ («ЛА СТРАДА-УКРАЇНА»)

Психологічна, юридична, інформаційна, соціальна підтримка та консультування 0 800 500 335

(з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного), @survivors_support_bot, @NHL116123 (чат-боти в Теlеgrаm)


 «ЕЛЕОС-УКРАЇНА»

+38 (098) 389-77-06. Евакуація з небезпечних районів, розміщення в шелтерах (безпечних притулках). Соціальна, психологічна, медична та інша гуманітарна допомога.

 

У Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством, пов’язаним з конфліктом, допоможіть тим, хто постраждав. Так, ця тема дуже важка. Але ми маємо сприяти її розголосу. Надавати допомогу тим, хто пережив це, спонукати говорити про жахливі злочини. Лише у випадку розголосу кожен, хто причетний до таких звірств, буде покараний.