Home

Магія вогнища на Івана Купала

матеріал підготувала Анастасія Ульянова
 

З давніх часів свято Івана Купала вважалася одним з наймістичніших у році. Люди вірили, що в цей особливий день відбувалася справжня магія яку ніхто не міг описати і начебто відкривався портал до потойбіччя. Вночі нечисть виходить до живих та може завдати негативний вплив на людину. Для запобігання цьому прийнято розпалювати вогнище, яке по традиції відганяло злих духів та сили. Зараз це свято стало доволі сучасним та популярним, було вигадано багато нових пунктів святкування, традицій, які насправді не відповідають реальності. Тому сьогодні пропонуємо вам зазирнути вглиб історії та розібратися звідки ж взялося саме свято, які традиції нам віщують предки та як правильно його святкувати.

 

Івана Купала відзначають в ніч з 6 на 7 липня, однак раніше це був день літнього сонцестояння , що святкували 24 червня. На даний момент не зрозуміло чи насправді існував Купайло, чи це була вигадка слов‘ян. Образ Купайла символізує кохання, Бога сонця та достатку.

 

Звичаї та традиції

В кожній області нашої країни народ відзначає це свято з різними особливостями які могли відрізнятися. Перед початком дня було прийнято збирати  трави, що мають особливо цілющу силу. Не дивлячись на те , що святкування відбувалося біля річок та водойм, купатися в цей день суворо заборонено. Вважалося що русалки можуть затягнути у воду й втопити людину.
 

На березі ставили купальське дерево, навколо нього співали пісні та танцювали. Ну і звісно молоді дівчата не могли обійтися без ворожіння на судженого і проводили безліч магічних ритуалів біля вогню. Він до речі захищав від нечисті та мав очищувальну силу. Припускали якщо молодята або закохані зможуть перестрибнути вогнище тримаючись за руки, їх любов триватиме завжди. Однією з найцікавіших традицій було ворожіння на вінках. Молоді дівчата плели вінки з польових квітів та трав, а ввечері після заходу сонця пускали їх по воді. В яку сторону попливе вінок, там і буде твоя доля. 
 

Неможливо не згадати легенду про рослину папороті, яка з’являється у Купальску ніч. Люди вважають, квітку може знайти тільки молодий парубок, який ще не одружений. За повір‘ям той, хто знайде цвіт папороті буде здоровим до кінця життя й отримає дар бачити майбутнє. Наразі не відомо достовірність існування рослини, але це назавжди залишиться важливим символом свята.