Home

Польща для українців: які привілеї дають біженцям, тікаючим від війни.

матеріал підготувала Тесля Ірина


З початком повномасштабного вторгнення велика кількість людей знайшли свій прихисток в інших країнах світу. Станом на 21 червня 2023 року більше 8 млн. українців залишається за кордоном. Багато країн Європи надають тимчасовий захист для біженців з України, що допомагає пристосуватись в нових умовах життя.  Найбільш відвідуваною країною є, очевидно, Польща. Саме туди від початку повномасштабного вторгнення в’їхало понад 11 млн українців.

У цій статті ми зібрали найголовніші речі, які допоможуть українцям, що тікають від російської агресії, освоїтись у Польщі.

 

Кожен громадянин України, який перетнув кордон не раніше 24 лютого 2022 року має право отримати державну медичну допомогу. Безкоштовно українці можуть скористатися такими послугами:


- базова медична допомога;

- діагностичні дослідження;

- спеціалізована амбулаторна допомога;

- стоматологічні послуги;

- психіатричне лікування, тощо.


Для того, щоб скористатись безкоштовними державними медичними послугами потрібно мати при собі документ, який підтверджує перетин польського кордону після 24 лютого 2022 року.


Польща надає можливість офіційного працевлаштування українцям, які виїхали після 24 лютого 2022 року, без спеціального дозволу на роботу для іноземців. На сайті Республіки Польщі можна знайти поради про те, де шукати роботу, та як не натрапити на роботодавців-шахраїв.


Також польський уряд надає можливість отримати соціальну допомогу. Це може бути допомога на виховання 500+ : один з батьків дитини до 18 років може отримати щомісячну допомогу у розмірі 500 злотих, якщо дитина проживає із ним, або залишається на його утриманні. Також є можливість отримання сімейного капіталу опіки: на дитину віком від 12 до 35 місяців виділяється 12 тисяч злотих. Їх можна отримувати 24 місяці по 500 злотих, або 12 місяців по 1000 злотих.

Для дітей віком 7-18 років є можливість навчатись у школі. Навіть, якщо дитина не знає мови, це не є проблемою, адже у школах створюються додаткові безкоштовні уроки польської мови.


Люди, що тікають від російської агресії також мають право на безкоштовну юридичну допомогу. Насамперед перевага надається людям, які володіють польською мовою. Проте також можливе надання послуг з перекладачем, або дистанційно.


На сайті Польського уряду можна знайти інформацію про культурну діяльність, а саме як Польща із середини допомагає українцям: збір речей та пожертвувань, надання проживань біженцям, безкоштовні освітні пропозиції, ЗМІ, в яких щоденно висвітлюються події, які відбуваються в Україні, та програми українською мовою.

 

На цьому ж сайті, знаходиться ще більше корисної інформації для українських біженців, що допоможе освоїтись у новій країні https://www.gov.pl/web/ua.