Home

«[Не]знищен[н]і»: у Музеї видатних діячів української культури презентують проєкт про репресії української інтелігенції

Мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і» розповість нашу історію від початку репресивних переслідувань, ілюструючи її особистими життєвими сценаріями культурних та громадських діячів. Історія, яка спершу довгий час замовчувалася, а згодом не мала достатнього висвітлення у публічному просторі, втілиться в двох виставкових залах меморіального будинку родини Косачів.
 
Арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів, звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції – ми розкажемо про тих, хто особисто відчув на собі каток тоталітарної машини.

Для створення виставки використані матеріали з Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки, Галузевого державного архіву СБУ, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, меморії з Фонду Івана Франка, а також експонати Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та з колекції Музею видатних діячів української культури. У виставкових залах можна буде побачити копії особових справ з архівів, матеріали періодичної преси, відеохроніки, світлини, листування видатних діячів та їхніх нащадків із в’язниці, а також деякі особисті речі.

Окрім історичних документів, на сприйняття виставки впливають інсталяції – імітація тюремної камери, схожої на ту, яку замальовувала у своєму записнику Людмила Старицька-Черняхівська, метафора вагону поїзда, якими засуджених везли на заслання та інсталяція-метафора Биківнянського лісу, який був не просто місцем злочину, а й символом знищенності українців.

Важливими акцентами експозиції є справа «Козача Рада Правобережної України», процес Спілки визволення України, який називають найбільшою PR-кампанією совєтської влади, Биківнянська трагедія, хвиля репресій інтелігенції на початку війни Німеччини з СССР, а також сучасний період – ті реалії, у яких ми живемо зараз і в яких знову є фізичне знищення окупантами українських митців.

Чому важливо про це говорити та згадувати саме зараз? Тому що ворог у нас досі той самий, діє тими ж жахливими методами і переслідує ті ж низькі цілі. А оскільки теперішня росія як правонаступниця совєтського союзу відновлює культ вождів і поширює пропагандистські наративи, необхідно показати, як ця злочинна держава чинила з власними громадянами.

Виставка діятиме з 12 вересня по 31 жовтня
Вхід вільний!

Адреса: вул. Саксаганського, 97 (Музей видатних діячів української культури, будинок Лесі Українки)

Презентація проєкту: 12 вересня о 17:00 на подвір’ї Музею.