Home

Близька людина боїться йти до психолога. Що з цим робити й чого робити не можна?

Психологи констатують: з кожним новим днем великої війни дедалі більшій кількості українців потрібна психологічна допомога. Але що робити, якщо ви бачите, що ваша близька людина не може самотужки впоратися з ментальними проблемами, але вперто відмовляється від походу до спеціаліста? З цим питанням ми звернулися до психологині та методистки програми «Незламна мама» від «Фонду Маша» Ольги Коптєвої
  

Вже понад півтора року повномасштабного вторгнення ми живемо в постійному стресі. І деякі відгуки нашого організма  на стрес – це нормальна реакція на ненормальну ситуацію. Тому якщо ви бачите, що чоловіку, мамі чи подрузі погано, що вони потребують допомоги, допоможіть!

 

– Одразу хочу сказати, чого не варто робити, якщо ви справді хочете допомогти, – говорить психологиня «Фонду Маша» Ольга Коптєва. – По-перше, якщо бачите, що з вашою близькою людиною щось відбувається, не дивіться на неї, як на хвору. Не можна говорити чоловіку, який повернувся з війни: «Ти став іншою людиною, я тебе не впізнаю…» Бо зараз ми перебуваємо в травматичній ситуації, і всі змінилися. По-друге, не можна змушувати йти до психолога – тоді і ви зруйнуєте стосунки з людиною, і терапія не допоможе. Як це зробити м’яко – читайте далі.

 

Але спершу розберемося з наступним питанням.

Як зрозуміти, що рідній людині потрібен психолог?

 

Отже, маячки, що сигналізують про проблеми з ментальним здоров’ям. Це, звісно, неповний список, але вже за такими ознаками можна зрозуміти, що щось не так:


- Якщо з’явилося безсоння, посилилися дратівливість, тривожність.

- Якщо людина не може знайти спільну мову на роботі, без причини спалахує, наче сірник, або на рівному місці починає плакати.

- Якщо не хоче ні з ким спілкуватися, закривається від світу.

- Якщо просинається серед ночі від серцебиття, хвилювання або жахів.

- Якщо з’являються панічні атаки, сильний страх смерті.

- Якщо людина почала зловживати алкоголем або психотропними речовинами.  

Що робити далі?

Крок №1: провести дослідження

– Коли ти починаєш думати про перший похід будь-куди, такі думки супроводжує страх. І це нормально, бо ти не знаєш, що тебе очікує. Що допомагає побороти страх перед незвіданим? Дізнатися всі подробиці цього незвіданого, – радить Ольга Коптєва. – Тут допоможе Google і досвід друзів. Запитайте у вашої близької людини, чого саме вона боїться, і разом знайдіть відповіді на ці запитання. Боїться, що вважатимуть психом і не розуміє різницю між психологом і психіатром? То шукайте терміни та статистику, скільки людей щороку відвідує психологів. А ще краще – світову, з країн, де турбота про психічне здоров’я – норма життя. Страшно, що пропишуть ліки? Але ж ліки прописують лише в деяких випадках. Щоб зрозуміти, яке саме лікування потрібно, треба просто прийти на перший прийом. На огляд, як до терапевта. Не розуміє, як проходитиме прийом? Запитайте про це в друзів, які вже в терапії. Вони також можуть поділитися власним досвідом, наскільки це дієво. 

 

Крок №2: покажіть приклад

– Якщо дослідження не допомогло, поділіться власним досвідом. Сходіть до психолога й розкажіть близькій людині, як відбувалася консультація. До речі, на цій самій зустрічі ви можете запитати у фахівця про те, як допомогти вашій людині в конкретно її ситуації. І, можливо, на наступний прийом ви вже прийдете вдвох? Парна терапія – це вже початок.

 

Крок №3: працюйте з психологом онлайн

– Інтернет дає величезну можливість працювати з психологом тим, хто не може змусити себе ходити на прийоми. Можна записатися на онлайн-консультацію або взагалі зателефонувати на «гарячу лінію» й поговорити з психологом по телефону. Це дає можливість зрозуміти, як проходить консультація, та що може дати проста розмова, і не налякає виходом із зони комфорту.  

 

Крок№4: підключіть авторитета

– Якщо ми говоримо про військового, який повернувся з війни й відмовляється від психологічної допомоги, то зверніться до його побратимів. Серед них точно є авторитети, до яких прислухається чоловік. Найкраще, якщо ці авторитети вже відвідували психолога й можуть поділитися досвідом.
 

Не нехтуйте своїм психічним здоров’ям! І перед тим, як допомогти близьким звернутися до спеціаліста, сходіть на консультацію самі. Допоможіть собі, щоб допомагати рідним. І будьте здорові!