Home

5 запитань про осінню депресію: чи існує насправді, і як її позбутися?

Цей термін ми чуємо щоосені, коли світловий день скорочується, а сонце за вікном змінюють хмарки. Але що це за стан – «осіння депресія», чи існує таке явище взагалі, а якщо так, то що з нею робити? Ці та інші запитання ми поставили керівниці психологічного напрямку «Фонду Маша», психологині Катерині Тімакіній

  

Запитання №1

Осіння депресія – це реальність?

Так! У науковому світі це не діагноз, а неофіційний термін, який використовують для опису симптомів сезонного афективного розладу.

Але треба розуміти: те, що ми звикли називати осінньою депресією, насправді осіння хандра. Це коли погіршення погоди викликає у нас бажання менше рухатися, більше їсти, сидіти вдома й загортатися у плед. Якщо ж не допомогти організму вийти з хандри, то наш стан може погіршитися, і тоді ми провалимося у справжню осінню депресію, тобто в сезонний афективний розлад. Це вже стан, коли у вас тижнями немає сил і бажання вилізти з-під ковдри. Тож якщо відчуваєте, що перестали отримувати задоволення від звичних речей, а будь-яка взаємодія зі світом здається неможливою, важливо звернутися по допомогу до відповідного фахівця у сфері ментального здоровʼя та пройти психотерапію або отримати медикаментозну підтримку.

До речі, в США на сезонний афективний розлад хворіє до 5% дорослого населення, а симптоми тривають приблизно 50% року.

 

Запитання№2

Чому вона з’являється?

Згадайте книжки про старі часи: прибрали врожай на городі – час сидіти вдома, плести пряжу й відпочивати. А що робимо взимку ми? Летимо вперед так само, як і влітку. Але вже без підтримки природи – достатньої кількості сонця і тепла. Меншає світловий день – зменшується і природна кількість вітаміну D, який разом з омега-3 жирними кислотами контролюють у нашому організмі синтез і дію гормону щастя – серотоніну. Можливо, ви помічали, що в сонячні дні наш мозок працює швидше й ефективніше, а майбутнє видається яснішим? У похмурі дні, які в наших широтах тривають півроку, – все навпаки.

Друга причина – це сон. День коротшає, і ми змушені прокидатися в темряві та проводити більшу частину дня зі штучним світлом. Це призводить до порушення вироблення мелатоніну – гормону, що регулює наш сон.

 

Запитання №3

Коли хандра може перейти в депресію?

Провалитися з осінньої хандри в депресію з більшою вірогідністю можуть люди, в яких уже були депресивні епізоди, які живуть у північних широтах і рідко бачать сонце, які постійно працюють у приміщенні зі штучним світлом, чи в яких є низка специфічних захворювань, наприклад, проблеми в роботі щитоподібної залози.

 

Запитання№4

Як допомогти собі впоратися з хандрою?

По-перше, піти до сімейного лікаря і здати аналіз на рівень вітаміну D. А за результатами пропити курс вітамінів.

По-друге, налагодити режим сну. Легше прокидатися та вчасно засинати допоможуть різноманітні лампи, які імітують світанок.

По-третє, робити те, що наповнює силами та ресурсом. А також дати собі змогу робити щось без страху, що пропускаєте дещо дуже важливе. Якщо хочеться кублитися на дивані з какао – дозвольте собі це. Ви не втратите нічого важливого, якщо пробудете всі вихідні вдома.

 

Запитання №5

А як не допустити в своє життя осінню депресію?

Наостанок хочемо нагадати, що осіння хандра – це ще й про наше бажання змусити організм працювати швидше, інтенсивніше й без можливості перепочити. Ми починаємо вимагати від себе більше, ставимося суворіше, нехтуємо втомою. А потім провалюємося в хандру і, можливо, навіть у депресію. Тому пропонуємо вам піклуватися про себе, трохи вповільнити ритм життя під погодні умови й дати собі відпочити.