Home

Чому фемінізм потрібен в Україні?

матеріал підготувала Дорощук Ольга

«Кому потрібний ваш фемінізм в Україні, у нас жінок не обмежують та поважають. Та й взагалі у мене в сім’ї за мамою було останнє слово» – типова фраза, яку ви могли чути на сімейному застіллі, в компанії друзів або на роботі, коли хтось промовляв те саме страшне та лайливе слово «фемінізм». 

 

Але ж чому все-таки деякі чоловіки та жінки вороже ставляться до фемінізму в Україні?

  1. Багато хто вважає, що феміністки зневажають чоловіків та пригнічують їх права.
  2. Феміністки борються проти «традиційних сімейних цінностей» та хочуть зруйнувати «українські традиції».
  3. Чоловіки бояться втратити свої привілеї, якими їх наділив патріархат, проти якого здебільшого і борються феміністки.
  4. Люди бояться та не бачать сенсу в змінах, тому що «раніше так жили і все нормально було, навіщо зараз щось змінювати».

Давайте розберемось про що фемінізм і чому він важливий для українок.

Почнемо з того, що фемінізм не про ненависть до чоловіків, а про жінок та їх права . Це багаторічна боротьба жінок за свої права. Чи чули ви фразу «Яких вам ще прав не вистачає?» та «У 21 столітті жінки на рівні з чоловіками», але давайте поміркуємо, чому в Україні досі лише 20% депутаток у Верховній Раді, чому досі допускається об’єктивізація жінок у рекламі, чому жінки досі ховають прокладки, ніби те, що в жінок є місячні – це якийсь злочин. І це лише маленька частина з усіх існуючих проблем, ви досі вважаєте, що жінки на рівні з чоловіками?

 

Яка ж важливість фемінізму?

Не потрібно забувати, що в Україні йде війна, і деякі українці вважають, що через це такі питання «не на часі», але якраз-таки через війну, це питання повинно підніматись гучніше та частіше. Лише в липні 2022 року вперше заговорили про створення уніфікованої жіночої форми, хоча не забуваємо, що війна в Україні триває з 2014 і багато українок з того моменту були в ЗСУ. Восени 2022 року волонтери почали її розробляти та офіційне затвердження жіночої військової форми було в серпні 2023 року.

Другою важливою причиною є те, що фемінізм бореться проти будь-якого виду насилля. Жінки найчастіше стають жертвами домашніх та сексуальних насильств, домагань в громадських місцях. Навіть якщо жінка наважиться звернутись до правоохоронних органів стосовно насилля, яке було скоєно в її бік, потрібно буде ще дуже довго та наполегливо доводити, що це було правдою. В більшості випадків на жінок перекладають відповідальність за скоєне над ними ж насилля.

 

Третьою причиною є те, що досі не всі жінки можуть розпоряджатись своїм тілом так, як вони цього хочуть. Саме зараз поговоримо про аборти. Існує щонайменше 20 країн світу, в яких взагалі заборонено робити аборти               (Польща, Єгипет, Тайвань, деякі штати США). Існують країни, в яких дозволено робити аборти з соціально-економічних причин, або коли існує загроза для життя або здоров’я жінки.

В Україні аборти дозволені, але в одній зі шкіл стався випадок, коли до учнів завітала психологиня з лекціями на теми вільні статеві стосунки та аборти. Учениці цієї школи вирішили анонімно поділитися деталями цих лекцій.

«Спочатку, коли ми дізнались про ці лекції, ми дуже зраділи від того, що в Україні частіше стали підніматись такі теми, але під час зустрічі ми розчарувались. Психологиня ставилась до нас зверхньо, казала що ми ще малі і нічого не розуміємо. Вона нав’язувала нам, що про аборт ми будемо жалкувати все життя і що всі проблеми зникають, як тільки жінки бачать немовля», – такими були коментарі підлітків.


Учениці поділились з нами тезами, які пропагувала психологиня. Розберемо їх проблематику:

  1. «Дал Бог зайку, даст і лужайку», – це те саме твердження, яке чули всі. Всі знають ситуації, де в однокімнатній квартирі живе 7 людей в жахливих умовах або у батьків просто немає можливості забезпечити своїм дітям комфортне життя і через це діти вимушені йти на роботу у ранньому віці. Таких ситуацій в Україні дуже багато і люди повинні відповідальніше підходити до народження дитини.
  2. Ви робите те саме, що і росіяни. «Ось наші хлопці можуть взяти гвинтівку і захиститись, а дитина – ні». Найжахливіше порівняння, яке можна було привести у цій темі.
  3. Навіть якщо є підозра, що дитина буде з інвалідністю – народжуйте. Батьки, які виховують таких дітей – герої, але не кожна людина зможе морально це витримати. Якщо вона промовляє такі тези до підлітків, потрібно вказувати на негативні сторони також.

 

Фемінізм є важливим як для жінок, так і для чоловіків, аби не відчувати тиску та бути вільним у своїх виборах. Щоб побороти сексизм, гендерну дискримінацію та стереотипи, ми повинні пройти дуже важкий шлях, але жінки рухаються у правильному напрямку, головне – не здаватись та продовжувати поширювати в маси те, що є важливим для вас.