Home

Найкращі документальні фільми про війну в Україні

матеріал підготувала Пашкевич Юлія


З початку повномасштабного вторгнення документальна хроніка стала на одному рівні з художнім кіно. Оговтавшись після шоку, люди захотіли дізнатись більше деталей про той період, коли життя поділилося на до та після. Документальні фільми – це надійне джерело, яке зняте в режимі реального часу та допомагає нам побачити правду. Вони демонструють реальні історичні, героїчні, трагічні кадри та факти, які вплинули на наше сьогодення. Люди зараз готові ділитися своїми історіями аби весь світ дізнався що таке «рускій мір». Документальні стрічки потрібно дивитися, щоб пам’ятати людей чиє життя перетворилось на пекло або взагалі обірвалось та не забувати біль та горе, яке принесли нам росіяни. Для цього я підготувала ряд документальних фільмів російсько-української війни аби згадати як це було.

 


«Залізні метелики» 

Документальна стрічка про збиття ракетою літака МН-17 улітку 2014 року, який прямував рейсом Амстердам – Куала-Лумпур над окупованим Донбасом. Ракета випущена із російського ЗРК «БУК» уразила борт на якому знаходилось 298 людей – всі вони загинули. Росіяни ж звичайно спростовували цей факт та намагались приховати сліди злочину. Фільм розповість про розслідування, яке тривало 8 років. Було зібрано архівні кадри та коментарі свідків події, записи розмов ворожих військових та фрагменти телевізійних ефірів. Фільм вже було показано на Берлінаре,  Sundence та фестивалі в Гаазі.


«Маріуполіс» і «Маріуполіс 2»

2 документальні фільми присвячені Маріуполю і зняті одним литовським режисером Мантасом Кведаравічюсом. Перший фільм був випущений  ще у 2016 році. У ньому митець оприлюднив життя людей та міста, які знаходяться неподалік від військових дій. Фільм демонструє, що попри вибухи ракет мешканці міста та області продовжують жити далі, робити свої звичні справи та радіти життю.


З початком повномасштабного вторгнення Мантас Кведаравічюс повертається до Маріуполя, щоб задокументувати події, які відбувалися в місті. Режисер близько місяця знімав фронтове місто. Камера записала звірства російських загарбників, жорстокі бомбардування, життя мешканців під обстрілами, облаштування побуту у бомбосховищі, короткі діалоги людей і навіть вдалось зафіксувати Маріупольський Драмтеатр до його знищення. Та закінчити фільмування автор не встиг. У кінці березня окупанти забрали його до полону, де він загинув від їхніх рук. Стрічку було змонтовано з врятованих кадрів, які зберегла його наречена Ганна Білоброва.


«Рік»

Документальний проєкт Дмитра Комарова випущений на річницю повномасштабного вторгнення. Журналіст був одним із перших хто потрапив до щойно звільнених Бучі, Гостомеля та Ірпеня. Перші години великої війни, успішні військові операції в режимі реального часу, емоції людей після деокупації, перші знімки військових злочинів рашистів, відверті інтерв’ю з високопоставленими особами, військовими, Президентом України за чашкою чаю та українцями – все це міститься у 2-ох частинах фільму. Фільми чудово передають відчуття присутності на місці подій і викликає як емоції суму, так і емоції радості.


«20 днів у Маріуполі»

Потужний документальний фільм про облогу Маріуполя, знята українським військовим кореспондентом та лауреатом Пулітцерівської премії Мстиславом Черновим. Фільм побудований у хронологічній послідовності від 1 до 20 дня у місті і озвучений автором. Саме з цього відеоряду були опубліковані перші відео і фото Маріуполя в українських та світових ЗМІ. Було задокументовано перші кадри після бомбардування пологового будинку, складну роботу ДСНС, сльози лікарів, емоційні коментарі людей та дітей у перші дні повномасштабної війни, російську техніку на вулицях міста та вибухи, які з кожним днем наближалися все ближче і ближче до Маріуполя. Стрічка уже встигла потрапити до шортлиста «Оскар» та станом на січень 2024 року отримала більше ніж 20 нагород та 40 номінацій.

«Хроніки люті»

Цикл документальних фільмів, які мають на меті розповісти про успішні операції наших військ. Цикл складається з 4-ох фільмів: «Як потопити Москву», «Битва за Зміїний», «Чорнобиль в облозі» та «Таємниця Чорнобаївки». Стрічки міститимуть коментарі та цікаві факти від політиків, військових, експертів (окрім Арестовича) та тих від кого залежали переломні ходи війни. Цей відеоряд дасть уявлення на запитання «а що якби?» у разі поразки уже успішних операцій, а також покаже виняткові кадри з місця подій.

«Дев’ять життів»

Під час війни страждають не лише люди, а й тварини, які теж потребують захисту. Це зворушливі історії порятунку собачок, котиків, левів, коней, які знаходились близько біля лінії вогню. Будинки, де залишились чотирилапі, зоопарки зі страусами та рогатою худобою, стайні та притулки – це місця куди теж влучали ракети. Наші люди, попри небезпеку, їздили у небезпечні зони аби врятувати чужих і своїх улюбленців і передати їх господарям або під захист волонтерам. Ця стрічка точно не залишить вас байдужими.

«Довга доба»

Унікальна стрічка зроблена з відео українців, які встигли зафільмували злочини російських військ на свої ґаджети. Аби висвітлити правду про війну в Україні та поділитися своїми історіями до створення фільму приєдналося 12 тисяч людей зі своїми архівними відео. За словами режисера картини Алана Бадоєва «Довга доба» - це стрічка не про війну, а про наших людей, про єднання, яке зробило нас тими, ким ми є сьогодні. Документалка покаже реальну поступову трансформацію українців на прикладі героїв. Фільм монтувався близько року і буде присвячений другій річниці повномасштабного вторгнення.