Home

Як корисно провести час з підлітками? Поради батькам від психолога

Ваша дитина увійшла у підлітковий вік, і ви не знаєте, як знаходити спільну мову? Психолог проєкту «Смілива» від «Фонду Маша» Ілія Єлісей Касторних розповідає, як організувати родинне дозвілля з користю для вас, підлітка і ваших відносин.
 

Підліток – людина, яка почала усвідомлювати свою самостійність та незалежність. І задача батьків під час цього етапу дорослішання – перебудувати стосунки з дитиною так, щоб стати не вихователем, а другом.

 

– Також важливо знайти точки дотику, в яких ви можете поділитись з підлітком власним досвідом, чомусь навчити його, – говорить психолог проєкту «Смілива» від «Фонду Маша» Ілія Єлісей Касторних. – Але тут важливо не нав’язувати напрямки взаємодії, а допомагати в рамках інтересів вашої дитини, без примусу.

 

В ідеалі можна розділити вашу взаємодію на фізичну, емоційну та інтелектуальну. Давайте розберемося, про що йдеться.

 

Фізична взаємодія

Це час разом, який ви проводите активно, наприклад, спільні заняття спортом. А ще можуть бути прогулянки, походи тощо.

 

Емоційна взаємодія

Це спільні дії, які викликають емоції. Це може бути похід у кіно чи подорожі. Почитайте одну й ту саму книжку, обговоріть, які емоції вона у вас викликала. Спілкуйтеся на теми, які цікавлять підлітка, діліться своїми почуттями і поділяйте його.

 

Інтелектуальна взаємодія

Спробуйте разом вчити мову, слухати лекції з історії мистецтв, дивитись складне кіно. Чи, може, ваш підліток любить музику, і ви разом сходите в філармонію?

  

– Головне, що ви маєте памʼятати як батьки: діти все бачать і розуміють. Тому не намагайтеся створити з себе «образ ідеальної людини», ділиться тим, що у вас є, і тим, що вас справді цікавить, - радить психолог Ілія Єлісей Касторних. – Будьте собою і ставтеся до дитини з повагою, дозволяйте їй отримувати свій досвід. А поради давайте тоді, коли вони про них просять.