Home

Діло майстра

Коли потрібно починати відвідувати лікаря-дерматолога? В якому віці і які процедури варто робити? На ці та багато інших запитань відповідає лікар-дерматолог та викладач Київського медичного університету Ірина Попова.

 

Ірино, за професією ви лікар-дерматолог, а за покликанням серця? Завжди мріяли пов’язати долю з медичною сферою?

Завжди мріяла пов’язати своє життя з медициною. У школі останні класи були з біологічним ухилом. Раз на тиждень ми навчались у медичному училищі і вже тоді стикнулись з ін’єкціями, фармакологією, анатомією... Потім були медичне училище, медичний університет. На 4-му курсі проходили предмет «Дерматологія», і я вирішила, що це саме воно! На 6-му курсі працювала в шкірно-венерологічному диспансері на посаді медичного статистика. Після університету я пропрацювала три роки, перш ніж з’явилась можливість перекваліфікуватись на дерматовенеролога.


Наразі ви також викладаєте в університеті, що вже говорить про вашу кваліфікацію. Вам вистачає часу поєднувати дві сфери?

Лікування інших людей постійно спонукає відкривати нові джерела інформації. Світ дуже швидко змінюється і щороку з’являються нові препарати, нові підходи в лікуванні хвороб. А викладання ще більше стимулює до вишукування нової інформації, яка цікава як студентам, так і мені.

 

Ірино, ви часто проводите майстер-класи на тему дерматології. Де вони відбуваються?

Я вже 7 років працюю викладачем курсів «Базова косметологія» і «Мезотерапія» в школі краси «Арт» на Лівобережній. Людина, що бажає отримати спеціальність косметика-естетиста, може оволодіти нею за 2 місяці. На веб-сайті школи можна дізнатись про майстер-класи. Майстер-класи для лікарів-дерматологів анонсуються на сайті медичного університету. Не забувайте про соцмережі. На своїх сторінках я анонсую інформацію, можна звернутись в особисті повідомлення, я завжди відповідаю на запитання. Ви ж також мене знайшли через них))).


Ваші майстер-класи розраховані на профі чи будь-хто може відвідати їх?

Майстер-класи в школі «Арт» — для всіх. Програма розрахована як на людей з медичною освітою, так і без неї.  Інколи люди приходили на курс абсолютно далекі від медицини, але з великим бажанням працювати в б’юті-індустрії, за 2-3 місяці навчання засвоювали весь матеріал і не тільки починали розумітись на цьому, але і відкривали свої студії та салони. Звичайно, їм допомогла в цьому економічна, юридична чи фінансова освіта. Якщо людину щось цікавить, є багато варіантів досягнення мети.

 

Кожна жінка хоче бути молодою і красивою завжди. Що потрібно робити, щоб продовжити свою молодість?

Кожна жінка і майже кожен чоловік прагнуть до здоров’я та краси. Хоча здорова фізично і психічно людина вже красива. Зовнішній вигляд — це не тільки засоби догляду за шкірою та збільшені губи. Це наш гормональний статус, психологічне здоров’я, стан травної системи, харчування і фітнес.  Це і правильний розклад дня, сон і навіть наші думки. А косметологія, як будь-яка система, потребує постійності. Неможливо за одне тренування з тренером отримати гарні сідниці. Неможливо вивчити англійську за тиждень. Чому тоді у багатьох людей є стереотип: піду до косметолога на процедуру та за один візит омолоджують на 5 років? Щоб подовжити свою молодість, варто робити прості і дієві речі: це правильне харчування, фізичне навантаження, грамотний догляд за шкірою та безпечні косметичні процедури, профілактичні огляди раз на рік, доброзичливі думки про себе та інших людей, зацікавленість у своїй справі та в житті в цілому.


Коли треба йти до лікаря-дерматолога?

До дерматолога звертаються за потребою. Висипання на шкірі, проблеми з волоссям і нігтями— це все до дерматолога. В усьому світі рекомендовано щороку робити діагностику родимок та новоутворень шкіри. Мабуть, всі, хто цікавиться здоров’ям, знає, що онкологічні захворювання, в тому числі і шкіри, зустрічаються все частіше і у людей більш молодого віку, ніж це було 10 років тому.


А щоб запобігти серйозним захворюванням, в якому віці і які процедури варто робити?

Є багато публікацій про те, як харчові пристрасті вагітної впливають на формування метаболічного синдрому у ще не народженої дитини в її зрілому віці. А якщо ми говоримо про косметичні процедури, то тут все індивідуально. Наприклад, акне: якщо з підліткового віку мама відведе тінейджера до косметолога-дерматолога, то правильним лікуванням можна буде попередити рубці. Якщо ми маємо на увазі зморшки, то у когось в 25 років вони вже є, а у когось в 40 поверхневі і поодинокі. Щоб запобігти захворюванням, необхідно раз на рік проходити скринінгові тести для виявлення початкових змін в організмі та дотримуватися правильного способу життя.


Розкажіть про топ процедур в естетичній дерматології?

Тут хотіла б зазначити певні моменти: 1. Від естетичних недоліків не помирають. 2. Немає універсальної косметичної процедури, яка підходить абсолютно всім. 3. Є люди, які категорично проти ін’єкційних процедур, це не означає, що для них немає нічого дієвого. Таким підходять масажі та апаратні процедури для підтягування шкіри. 4. Якщо людина не проти ін’єкційних процедур, то ботулотоксин розгладить зморшки, а над якістю шкіри будуть працювати хімічні пілінги разом з біоревіталізацією. Кожна процедура спрямована на поліпшення роботи в різних шарах шкіри, або м’язах, або в крово- та лімфовідтоці. А для когось ідеальною процедурою буде пластична хірургія.


Ірино, які плани та цілі у вас на 2020 рік?

Вони стосуються нових навчальних проектів для інтернів-дерматологів. Також плануємо благодійну акцію до Дня меланоми — для усіх охочих перевірити стан родимок. Та, звичайно, є плани з особистісного і професійного розвитку.