Home

Рання телепташка Вікторія Панченко

Завжди елегантна, усміхнена та водночас зосереджена — такою бачать глядачі красуню-телеведучу Вікторію Панченко.  На роботі вона з головою занурюється у море подій, а у відпустці граючись ловить хвилю на серфі. 

 

Вікторіє, ви ведуча ранкової програми на телеканалі NEWSONE. О котрій годині ви прокидаєтесь, щоб о сьомій бути в ефірі?

Прокидаюся о 5-й ранку. Так, у багатьох моїх співрозмовників це викликає змішанні відчуття: це і страх, і співчуття. Вони питають, як це можливо. Можливо, коли на телефоні аж три будильники. Така звичка у мене з’явилася відтоді, коли я-таки проспала свій прямий ранковий ефір. Трапилося це кілька років тому, якраз перед Новим роком. Тоді я розплющила очі о 7:15, тобто вже 15 хвилин  мала працювати разом зі своїм колегою. Побачила на телефоні безліч пропущених дзвінків, купу смс. За десять хвилин долітаю до телеканалу, мене швиденько гримують, і о 7:40 я заходжу у кадр, вітаюся з усіма, ніби нічого й не сталося. Добре, що мені за це від керівництва не перепало на горіхи, бо всі добре розуміють, що бути у такій ролі важкувато. Тому, як заспокоїв мене співведучий, таке запізнення хоча б раз у житті має бути.


Отже, тоді потрібно засинати буквально із першою зіркою на небі? Адже для жінки, тим більше такої професії , надзвичайно важливо спати хоча б 8 годин.

Так, це дуже важливо. І це наш біль, біль ранкових ведучих — на жаль, ми стільки годин на добу не можемо бачити солодкі сни. А якщо врахувати той факт, що я сова, то дотримуватися розкладу дня неможливо. І мені, звичайно, набагато простіше працювати увечері. 


Як же так сталося, що сову запроторили на ранкові ефіри?

Хай там як, але мені дуже приємно дарувати свій позитив всім глядачам, усій Україні! Щоб саме з моєї усмішки у людей починався гарний робочий день.


Як ви плануєте свій день після того, як вийдете з кадру?

У нашої ранкової телекоманди є чудова традиція: після ефіру йдемо до кав’ярні у сусідній павільйон. Беремо собі каву та ласощі і починаємо дивитися на колег, котрі лише приїздять на роботу. Адже о 9-й у них все тільки починається, а у нас навпаки — закінчується. Точніше, закінчується основна частина, ми моніторимо події, що трапилися в Україні, та формуємо програму, яка має вийти наступного ранку. Адже ведучі 24/7 мають тримати руку на пульсі інформаційних подій у країні та світі. 


Окрім роботи, що іще є у вашому денному графіку?

Спорт, я не можу без нього. Причому, йдеться не лише про спортзал.  Також останнім часом я захоплююся латиноамериканськими танцями. А ще обожнюю серфінг та сноубордінг. 

 

Вікторіє, на вашу думку, наскільки нейтрально ведучий на телебаченні має ставитися до того, про що розповідає?

У цьому питанні я дотримуюся міжнародних правил журналістики. Тобто виступаю модератором. Я завжди намагаюся бути об’єктивною, давати правдиву інформацію. А вже сам глядач має вирішувати, кому від довіряє, а кому ні, яку він дасть оцінку події.  Хоча зараз я спостерігаю у телепросторі зовсім іншу тенденцію, коли ведучі та журналісти, навпаки, стають лідерами думок та формують певні настрої у суспільстві. Комусь це може подобатись, комусь ні, однак це притаманно сучасній журналістиці.


Чи намагаєтесь ви абстрагуватися від новин, коли перебуваєте вдома чи їдете у відпустку?

Бути завжди в курсі всього, що діється, — це вже професійний аспект. Чесно кажучи, раніше я якимось чином намагалася абстрагуватися і не реагувати на якусь новину, приміром,  на відпочинку. Але, мабуть, я вже настільки втягнулася у цей інформаційний потік, що навіть у вихідні читаю інформаційну стрічку, подумки намагаюся щось відсікти, щось виділити.  Ага, ось ця тема, приміром, класна, її треба взяти у ранкову програму. І лише потім згадую, що завтра ж неділя і я не працюю. Навіть коли їду на роботу та вмикаю в машині музику для фону, під час випуску новин роблю звук голосніше та уважно слухаю.


Чи є у вас плани та цілі змінити свою роль на телебаченні? Як це виглядатиме?

Вважаю, що кожен журналіст чи ведучий замислюється про це і намагається якимось чином спланувати своє майбутнє.  Так, я чудово розумію, що весь час працювати в кадрі у ролі ведучої я не буду. Як на мене, можна поєднувати дві професії, приміром, працювати на ТВ і бути топ-менеджером на каналі. Я ж недарма захищала у КПІ дисертацію . Я доктор з філософії в галузі економіки, або, як зараз модно казати, PhD. Тобто зможу застосувати свої знання на практиці. Також, якщо говорити про нові сходинки професійної кар’єри, мені  б дуже хотілося бути ведучою популярного конкурсу «Євробачення». Мені подобається його величезна та цікава історія, масштабність, подача. Ось така велика мрія. Звичайно, кожен ведучий у своїй роботі намагається створити свій унікальний формат, свою авторську програму, і я в цьому плані не виняток.