Home

Командний гравець Ірина Греба

Як відмінний тактик і стратег вона любить та вміє перемагати — і на тенісному корті, й у складній юридичній практиці. Ірина Греба — затята тенісистка і сильний юрист, а ще — чудовий командний гравець та засновник GR Group — міжнародної юридичної компанії, що надає широкий спектр послуг в сферах корпоративного, податкового, банківського та фінансового права, економічного та політичного консалтингу.

 

Ірино, розкажіть, чому ви обрали юриспруденцію? Чим вона вас зацікавила? Чи легким був ваш шлях до цієї професії?

Я завжди хотіла бути юристом. Мені здавалося, що бути юристом — означає бути потрібною людям. Чи ти спеціаліст у цивільному праві, кримінальному, трудовому або фінансовому — завжди є ті, кому твої знання необхідні. Тобто завжди зможеш допомогти ближньому. Вибір професії був зрозумілий мені з дитинства — я обожнювала казки, де добро завжди перемагає зло. На мене вплинули і фільми про карний розшук, про Шерлока Холмса. Ми з однокласниками навіть створили своє «детективне агентство». А потім були Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого та Українська школа законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України.

Чи було важко? Ще б пак. Мені тоді багато хто говорив, що поєднувати навчання з практичною діяльністю буде неможливо. Але не для мене, бо якщо я ставлю мету —  впевнено йду до неї! Практичні навички юриспруденції, ще до того як мені вручили диплом, стали у пригоді в професійному виборі. Одночасно практичний досвід роботи на старті професійної кар'єри дав мені певну конкурентну перевагу.


Як виникла ідея створити вашу юридичну компанію GR Group? 

Міжнародна компанія GR Group була створена як майданчик для об'єднання фахівців високого рівня кваліфікації, і на сьогоднішній день ми надаємо широкий спектр юридичних послуг. Результатом нашої трудомісткої роботи стало не тільки завоювання довіри і поваги наших клієнтів, але і просування діяльності компанії на міжнародному ринку надання правових послуг. Зараз ми надаємо юридичну консультацію міжнародним компаніям і фізичним особам,  які знаходяться за межами нашої країни. Зокрема, це Литва, Латвія, Польща, США, Аргентина, КНР та клієнти з інших держав.

 

Очевидно, що юрист має володіти красномовством. Наскільки вам допомогла у цьому школа ораторської майстерності та публічних виступів Media start?  Як іще вдосконалюєтесь у професії?


Кажуть, для того, щоб стати справжнім професіоналом у своїй справі, слід займатися нею мінімум 10 тис. годин. Ні, цього замало! Робота юриста — це робота в режимі non-stop. До того ж у будь-якого практикуючого юриста формується особливий стиль мислення. Саме тому моя стратегія — це постійне прагнення до досконалості. В роботі з клієнтами відповідь юриста завжди повинна бути чіткою, конкретною і корисною для клієнта.

Тому для мене навчання ораторському мистецтву визначається як здатність, вміння говорити грамотно, лаконічно, обґрунтовано. Ораторське мистецтво юриста тісно взаємопов'язане з вимогою логічності, переконливості висловлювань на переговорах, судових засіданнях тощо. Аргументованість — одна з найважливіших складових в проголошенні промови в суді. Окрім того, вважаю, що хороший юрист має бути ще й трішечки психологом, адже будь-яка угода або участь в процесі вимагає від нього глибокого розуміння психології особистості.

Також, якщо говорити про фахове вдосконалення, то я пройшла бізнес-тренінг з лідерства у американському Center for Excellence in Public Leadership The George Washington University.


GR Group — одна з небагатьох компаній, які не просто працюють із клієнтами, а ще й організовують фахові семінари та круглі столи. Як виникла ця ідея?

В умовах постійно мінливого законодавства наша компанія вирішила створити окремий напрямок діяльності в юриспруденції — організувати спеціалізовані семінари, вебінари, круглі столи, які призначені, в першу чергу, саме для юристів, адвокатів. Як показує наша практика, ці семінари відвідують як досвідчені фахівці, так и викладачі університетів, студенти, пересічні громадяни. Чимало серед відвідувачів бухгалтерів і працівників консалтингових компаній. Компанія GR Group організовує і проводить різні семінари, в тому числі — з виїздом в офіс замовника. 

  

Ірино, ваш чоловік — керівник компанії GR Group. Як воно, коли подружжя працює разом? 

Мій чоловік — мій однодумець, моя велика любов та найкращий друг. Він розділяє зі мною ідеї партнерства. В процесі спільної роботи ми багато чого вчимося одне в одного. Це стимул для подальшого розвитку, підвищення професійного рівня. Можу навести такий приклад. Коли ми працюємо над одним проектом, сідаємо за стіл, обговорюємо робочі моменти, то ми фактично говоримо однією мовою, розуміємо одне одного, відкриті і доброзичливі. В цьому наша схожість.


Чи можете сказати, що в юридичній практиці є чоловічий та жіночий підхід до справ? Якщо так, то чим він відрізняється?

В будь-якому разі жінка і чоловік в сфері юриспруденції не є суперниками! Навпаки, поєднання чоловічої логіки, чоловічого стратегічного мислення і жіночої інтуїції, жіночої тактики створює ідеальний робочий тандем, який забезпечує не просто комплексний підхід до вирішення того чи іншого юридичного питання з метою надання вичерпної консультації, а саме пошук оптимального і нестандартного рішення для клієнта.


Коли ви говорите, що ваше життєве кредо «найбільша твердість і є найбільше милосердя», що є для вас милосердя і чому вирішили займатися благодійною діяльністю? 

Людині властиво прагнення до щастя, а моя філософія щастя — це дарувати добро. 

Для мене благодійність почалася ще в ранньому дитинстві. Природне бажання змінювати світ на краще є у більшості людей. Пам'ятаєте, як хотіли зробити щось в своєму будинку або на шкільному дворі, щоб поліпшити світ навколо себе? Отже, що більше ви успішні, то більше у вас можливостей і сильніше прагнення перетворювати навколишню дійсність. Особисто мене це бажання привело до створення благодійної організації «Підтримка розвитку». Ми хочемо говорити про підтримку для тих, хто її потребує не тільки в нелегкі часи, але і протягом усього життя. Недарма ж девіз нашого благодійного фонду: «Ми допомагаємо цілий рік».

 

Ви надзвичайно красива і вишукана жінка.  Чи цікавитесь модою, який стиль вам до душі? 

Вважаю, одяг юриста має розповідати про ваш професіоналізм, асоціюватися з акуратністю, стриманістю, цілеспрямованістю і надійністю в партнерських відносинах. Це саме та інформація, яку повинен отримати ваш партнер або клієнт для того, щоб бізнес-комунікація пройшла успішно і ефективно. Стиль, який я обрала для себе, — це business casual.


Яке місце у вашому житті займає спорт?

У нашій родині завжди був присутній спорт. Коли я була маленькою, любила дивитися теніс. Не знаю чому, але мені він відразу сподобався та викликав бажання самій вийти на тенісний корт і узяти в руки ракетку. Саме тому останнє десятиліття теніс — мій найулюбленіший вид спорту. Адже у ньому є все: краса рухів, динаміка, дух перемоги та можливість підтримувати чудову фізичну форму та бути здоровим.

 

Ірино, що надихає вас, заряджає позитивною енергетикою, мотивує?

Парадоксально, але головне, що мотивує мене, — це результат. Основна мотивація у мене і колег — складне робити простим. Я дивлюся на чоловіка та на колег, тягнуся до них, до вершин, і розумію, що ми можемо зробити більше. Це і є для мене орієнтир. Перш за все мене надихає моя сім'я — це чоловік, донька та наша компанія GR Group.